Publicat: 9 Februarie, 2012 - 17:30
Share

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a elaborat şi va prezenta Marti, 14 Februarie Raportul asupra practicii judiciare şi independenţei justiţiei din România 2011.

Numai in anul 2011, peste 2.000 de persoane, care se considerau nedreptatite de sistemul judiciar roman au beneficiat de sprijinul si consilierea juristilor FACIAS. In acelasi an, FACIAS a monitorizat peste 15.000 de cazuri de potential abuz din partea institutiilor din Romania si a aparat zeci de mii de romani in procese impotriva statului.

“Intr-o societate democratica autentica, justitia are datoria sa rezolve disputele dintre cetateni si autoritati, sa garanteze drepturile si libertatile fundamentale ale omului, sa promoveze si sa sustina statul de drept. Din ceea ce vedem si auzim noi zilnic, adesea acest lucru nu se intampla.” considera Oana Florea, director executiv FACIAS.

Asa cum se arata si in cuprinsul raportului, jurisprudenta ultimului an a relevat o serie de probleme, precum termene de judecata foarte lungi, spatii de arhivare insuficiente, posturi vacante, o practica neunitara la nivelul instantelor de judecata sau refuzul institutiilor statului de a pune in aplicare hotararile propriilor instante nationale. 

Situatii concrete de acest tip, dar si alte concluzii ale raportului realizat de catre FACIAS asupra practicii judiciare si a independentei justitiei vor fi facute publice in cadrul unei conferinte care va avea loc marti, 14 februarie, incepand cu ora 12.00 la sediul FACIAS din Bucuresti.