26 mai 2022

Raportul final al OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor parlamentare din anul 2020

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) salută publicarea Raportului final al Misiunii Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (OSCE/ODIHR), rezultat în urma Misiunii speciale de evaluare a alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie 2020.

Raportul relevă faptul că alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020 au fost organizate profesionist, în ciuda provocărilor generate de pandemia de COVID-19, iar libertăţile fundamentale au fost respectate. Documentul arată, totodată, că în secţiile de votare vizitate de către membrii Misiunii, procedurile au fost respectate, iar votarea s-a desfăşurat, în general, într-o manieră calmă şi ordonată.

Raportul specifică, de asemenea, că administraţia electorală a respectat termenele legale şi a gestionat eficient aspectele tehnice ale alegerilor şi a subliniat transparenţa şi celeritatea de care a dat dovadă pe tot parcursul organizării alegerilor parlamentare.

Un alt element consemnat de către membrii Misiunii face referire la desfăşurarea, într-o manieră competentă, a campaniei de informare a alegătorilor, context în care au fost elaborate şi diseminate, în special în mediul online, mai multe tipuri de materiale care au vizat audienţe diferite şi care au ilustrat procedurile de vot. Totodată, raportul remarcă şi elaborarea materialelor de informare în limba maghiară, iar spoturile de informare a alegătorilor realizate de AEP au fost difuzate constant în mass-media.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, a fost evidenţiată promptitudinea AEP în transmiterea notificărilor către alegătorii ale căror plicuri nu au ajuns la timp, astfel încât aceştia să se îndrepte spre o secţie de votare pentru a-şi exercita dreptul la vot.

În mod pozitiv, Raportul subliniază că administraţia electorală a oferit alegătorilor posibilitatea de a solicita o urnă mobilă, motivat, până la data de 4 decembrie, fie personal, fie electronic. Astfel, deciziile au simplificat cerinţele şi au îmbunătăţit accesul alegătorilor la această procedură.

Misiunea OSCE/ODIHR şi-a exprimat încrederea în acurateţea Registrului Electoral gestionat de AEP, aspect remarcat în Raportul de evaluare a alegerilor parlamentare din anul 2020.

Raportul relevă în continuare faptul că accesul la informaţii şi dreptul de a observa procesul electoral au fost respectate întocmai, AEP acreditând 40 de organizaţii ale societăţii civile, 3 organizaţii internaţionale şi 9 misiuni diplomatice la alegerile parlamentare din anul 2020.

Mulţumim OSCE/ODIHR pentru reflectarea obiectivă a modului de desfăşurare a alegerilor parlamentare din anul 2020, acestea având loc într-un context complicat, ale cărui provocări au putut fi depăşite prin eforturile comune ale Autorităţii Electorale Permanente şi ale celorlalte instituţii implicate în organizarea alegerilor, precum Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Naţional de Statistică şi instituţiile prefectului.

Ne manifestăm încrederea în sprijinul Parlamentului şi al partenerilor noştri pentru preluarea şi transpunerea recomandărilor OSCE/ODIHR, astfel încât, împreună, să continuăm consolidarea rezilienţei şi integrităţii sistemului electoral românesc.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, reiterează mulţumiri Misiunii OSCE/ODIHR, tuturor instituţiilor, societăţii civile şi persoanelor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, pentru eficienţa, profesionalismul şi adaptabilitatea manifestate într-un context atipic şi complex.

Raportul final al OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor parlamentare din anul 2020 poate fi consultat, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2021/04/Raport-final-OSCE-ODIHR-alegeri-parlamentare-2020.pdf

Totodată, Raportul final al OSCE/ODIHR de evaluare a alegerilor prezidenţiale din anul 2019 se poate vizualiza accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2021/04/Raport-OSCE-ODIHR-alegeri-prezidentiale-2019-RO.pdf

Reamintim, de asemenea, că AEP a organizat, în data de 17 martie 2021, prezentarea publică a Raportului privind organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020. Evenimentul poate fi vizionat accesând linkul următor https://bit.ly/38OR8Yk

Direcţia comunicare