Publicat: 2 Noiembrie, 2017 - 16:15

Țările în curs de dezvoltare pot să atingă obiectivele legate de schimbările climatice stabilite prin istoricul Acord de la Paris catalizând trilioane de dolari în investiții private printr-o combinație de reforme inteligente de politici publice și prin modele inovatoare de afaceri, se arată într-un nou raport al IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale.

Raportul identifică șapte sectoare care pot juca un rol crucial în catalizarea investițiilor private: energia regenerabilă, energia solară independentă de rețea, stocarea energiei, sectorul agricol, clădirile „verzi”, transportul urban, gestionarea apei și a deșeurilor urbane. Peste 1 trilion de dolari sunt canalizați deja spre investiții în proiectele legate de schimbările climatice în aceste domenii. Dar alte trilioane ar putea fi atrase prin crearea unor condiții propice mediului de afaceri pe piețele emergente, s-a mai precizat în raportul citat.

„Sectorul privat deține cheia în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat președintele executiv al IFC, dl. Philippe Le Houérou. „Sectorul privat deţine inovația, finanțarea și instrumentele. Putem să ajutăm la deblocarea mai multor investiții în sectorul privat, dar este nevoie de reforme guvernamentale, precum și de modele inovatoare de afaceri — care vor putea crea împreună noi piețe și vor atrage investițiile necesare. Astfel ne putem respecta promisiunea făcută la Paris.”

Raportul IFC intitulat Crearea piețelor pentru afacerile legate de combaterea schimbărilor climatice (Creating Markets for Climate Business) oferă mai multe exemple privind o astfel de abordare. Duminică, oficialii egipteni au semnat un acord privind dezvoltarea celui mai mare parc de panouri solare din lume. IFC o oferit un pachet istoric de împrumuturi în valoare de 653 milioane USD care va finanța construirea a 13 centrale fotovoltaice în apropierea orașului Aswan din Egipt. Acordul a avut loc numai după o serie de reforme implementate de guvern și după crearea unor structuri de finanțare inovatoare. Costurile de producţie a energiei electrice se așteaptă să scadă, iar dependența Egiptului de combustibilii fosili importați să fie redusă.

Constatările raportului indică oportunități specifice de investiții inclusiv:

•    Investițiile în energia regenerabilă ar putea să crească la 11 trilioane USD cumulate până în 2040 — reforme precum licitațiile legate de energia regenerabilă, reformele legate de titlurile de proprietate și cadrele de politică de susținere a stocării energiei care sunt implementate ar face acest lucru posibil. 
•    Investițiile în energia solară independentă de rețea și stocarea energiei pot să atingă 23 miliarde USD pe an până în 2025 — dacă țările folosesc tarife diferențiate, standarde tehnice și de siguranță clare și stimulente financiare specializate, în timp ce sprijină noi modele de afaceri pentru energia solară bazate pe comunitate, precum plata în funcție de utilizare și soluțiile de finanțare inovatoare, precum activele securizate.
•    Trilioane de dolari de investiții în sectorul agricol pot să devină mai „adaptate la schimbările climatice”—dacă guvernele asigură drepturile la proprietate, o bună infrastructură de transport, reglementări și politici fiscale care încurajează investițiile inteligente în climat, promovând în acelaşi timp practicile îmbunătățite de formare a agricultorilor și utilizarea inovațiilor financiare, precum asigurarea capitalului de exploatare pentru agricultori.
•    Investițiile în clădirile „verzi” ar putea să atingă 3,4 $ trilioane USD cumulate până în 2025 ca piețe emergente principale — dacă țările adoptă coduri și standarde mai bune legate de clădiri și creează stimulente financiare specializate, precum certificarea clădirilor verzi și analiza comparativă obligatorie a folosirii energiei. Alte reforme importante ar trebui să încurajeze noile modele de afaceri de utilitate, precum creditele ipotecare „verzi” și companiile de servicii energetice.
•    Trilioane de dolari în investiții în transportul urban durabil pot să fie mobilizate în deceniul următor — dacă guvernele autorizează investițiile în infrastructură și adoptă planurile de transport municipal care pot să ducă la inovații, precum metroul ușor.
•    Investițiile în aprovizionare cu apă și canalizare ar putea să depășească 13 trilioane USD cumulate până în 2030 — pentru aceasta, guvernele ar trebui să stabilească prețuri ale apei la niveluri predictibile și durabile pentru a crește bonitatea utilităților în timp ce intră în parteneriate public-privat și adoptă contracte bazate pe performanță. 
•    Investițiile în gestionarea deșeurilor urbane adaptată la schimbările climatice ar putea să atingă 2 trilioane USD — dacă primăriile depun eforturi pentru a atrage participarea sectorului privat prin cadre de reglementare și aplicare îmbunătățite, folosind stimulente economice și mecanisme de recuperare a costurilor, precum tarifele fixe și construirea unui comportament al consumatorilor conștienți de deșeurile produse.
http://www.ifc.org/wps/wcm/connect/topics_ext_content/ifc_external_corpo...

Combaterea schimbării climatice este o prioritate strategică pentru IFC. Începând din 2005, IFC a investit 18,3 miliarde USD din propriile fonduri pentru a finanța pe termen lung proiectele adaptate la schimbările climatice și a mobilizat alte 11 miliarde USD de la alți investitori. Ultimul raportul este o urmărire a raportului Oportunitățile de investiții în combaterea schimbărilor climatice (Climate Investment Opportunities) pregătit de IFC anul trecut care a constatat că Acordul de la Paris ar putea să creeze 23 trilioane USD în oportunități de investiți în 21 de țări cu piețe emergente. 

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție internationala de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente. Colaborăm cu peste 2000 de societăţi comerciale din toată lumea şi ne valorificăm capitalul, experienţa şi influenţa pentru a crea pieţe şi oportunităţi în cele mai dificile zone din lume. În anul fiscal 2017, am oferit o finanţare-record pe termen lung de 19.3 miliarde USD ţărilor în curs de dezvoltare, valorificând puterea sectorului privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei şi pentru a susţine prosperitatea comună. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.ifc.org.