Publicat: 29 Octombrie, 2014 - 15:36
Share

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat miercuri, 29 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti, Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2014.

La eveniment au participat domnul Eoghan Quigley, analist ştiinţific în politica din domeniul drogurilor din cadrul Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, domnul chestor de poliţie Florea Oprea, Subsecretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, domnul chestor de poliţie Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, reprezentanţi ai mediului diplomatic, precum şi specialişti şi experţi din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor neguvernamentale angrenate în lupta antidrog la nivel naţional.
 
În deschiderea conferinţei de presă, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog a subliniat faptul că raportul naţional reprezintă un document de referinţă pentru specialişti şi practicieni în domeniul drogurilor, pentru decidenţii politici şi pentru orice persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen

În cadrul Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România 2014 au fost analizate date referitoare la cererea şi oferta de droguri în România în anul 2013, politicile naţionale şi legislaţia în domeniu, împreună cu tendinţele şi evoluţiile înregistrate în ultimii ani.

Raportul, structurat pe 10 capitole, cuprinde cele mai recente date şi informaţii legate de consumul de droguri şi de răspunsurile şi măsurile adoptate în acest domeniu în România.

Din punctul de vedere al politicilor antidrog, în anul 2013: 
-    A fost realizată evaluarea Strategiei Naţionale Antidrog 2005-2012;
-    au fost elaborate Strategia naţională antidrog pentru perioada 2013-2020 şi Planul de Acţiune pentru perioada 2013-2016, prin consultarea  tuturor actorilor sociali implicaţi;
-    În plan legislativ, au fost create premisele necesare punerii în aplicare, în premieră în România, a conceptului de justiţie terapeutică.

În raport, au fost monitorizaţi şi analizaţi cinci indicatori epidemiologici şi sociali: admiterea la tratament ca urmare a consumului de droguri, boli infecţioase asociate consumului de droguri, urgenţe medicale datorate consumului de droguri, decese asociate consumului de droguri şi excluderea socială în rândul consumatorilor de droguri.

În anul 2013, au primit asistenţă pentru consum de substanţe psihoactive 1645 de persoane; faţă de anul anterior s-a înregistrat o diminuare cu 17,4% a numărului de persoane asistate, valoare cu aproximativ 10% mai mare comparativ cu 2004. 
Cele mai multe dintre persoanele admise la tratament au solicitat asistenţă în urma problemelor cauzate de consumul de heroină (42,7%).
Se menţine tendinţa observată în anul anterior, opiaceele rămânând pe primul loc ca drog principal cu cea mai mare pondere în rândul admiterilor la tratament, în timp ce substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) înregistrează în continuare cel de-al doilea procent din numărul total de cazuri (18%). 
Se menţine tendinţa de creştere a cererii de tratament pentru consumul de canabis, respectiv pentru cel de hipnotice şi sedative. 
De asemenea, continuă tendinţa descendentă pentru solicitările de asistenţă ca urmare a consumului de cocaină, stimulante şi halucinogene.