4 februarie 2023

„Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri !” – campanie pentru sprijinirea seniorilor aflaţi în situaţii dificile

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundaţia Regală Margareta a României invită companiile şi persoanele fizice să se alăture eforturilor de a susţine nevoile urgente ale vârstnicilor

Fundaţia Regală Margareta a României lansează Campania de ajutor pentru vârstnicii României, pentru a sprijini de Sărbători şi pe parcursul anului ce urmează seniorii aflaţi în situaţii dificile de viaţă. Până la 5000 de vârstnici vor beneficia de ajutor material, de sprijin practic şi susţinere emoţională prin programul Fondul Special pentru Vârstnici, finanţat din donaţii. Sub îndemnul” Răspunde cu suflet vârstnicilor singuri !”, oamenii de afaceri şi managerii de companii sunt invitaţi să se alăture eforturilor de a susţine nevoile urgente ale vârstnicilor, direcţionând către Fundaţie, pentru acest program, 20% din impozitul pe profit sau venit al companiilor din anul 2022 şi redirecţionând impozitul neutilizat în 2021 prin completarea Formularului 177.

Când telefonul nu mai sună

Mulţi dintre vârstnicii de lângă noi, parcă adesea invizibili pentru populaţia activă, trăiesc adevărate drame, afectaţi de pierderea celor dragi, de neputinţă, lipsuri materiale, boli supărătoare sau izolare.

Ajunşi la o vârstă înaintată, fără ajutor, aşteaptă zile în şir ca cineva să le calce pragul ori ca telefonul să sune pentru a auzi o voce. Pentru ei, serviciile sociale, de consiliere, precum şi sprijinul comunităţii, sunt esenţiale pentru un trai demn şi alinarea singurătăţii.

Realitatea statistică a anului 2022 continuă să fie descurajantă pentru un segment important al societăţii: populaţia României numără astăzi peste 3,8 milioane de vârstnici, dintre care circa 1 milion trăiesc singuri, iar peste 700.000 de pensionari sunt nevoiţi să se descurce cu un venit lunar de sub 1.000 de lei.

Zeci de asociaţii şi voluntari mobilizaţi de Fundaţie

Fundaţia Regală Margareta a României, prin generozitatea companiilor şi a persoanelor fizice donatoare, a sprijinit peste 4000 de seniori în anul 2022/ până în acest moment al anului şi a oferit granturi celor peste 30 de ONG-uri din România care, prin serviciile sociale locale, au răspuns diverselor nevoi ale vârstnicilor din comunităţile lor.

Pentru că numărul celor care sunt în dificultate şi caută ajutor este în continuă creştere, Fundaţia Regală Margareta a României îşi propune să ajute anul următor până la 5000 de seniori, prin proiecte sociale proprii şi prin partenerii sociali. Pentru a sprijini nevoile urgente ale persoanelor vârstnice,

Fundaţia susţine o reţea de servicii sociale activă în diverse comunităţi şi mobilizează zeci de voluntari. Totodată, Fundaţia vizează pentru 2023 extinderea proiectelor sociale în noi zone geografice şi lansarea unor noi servicii.

Fondul Special pentru Vârstnici a fost lansat de către Fundaţia Regală Margareta a României în martie 2020, ca un fond de urgenţă pentru a deservi nevoilor stringente ale vârstnicilor din România şi pentru a gestiona izolarea socială determinată de coronavirus. Fondul vine acum în sprijinul seniorilor din orice zonă a ţării, în special al celor afectaţi de singurătate, imobilitate fizică, stare de sănătate precară, sărăcie sau excluziune socială, situaţii dificile de viaţă.

Peste 12.000 de seniori din România au fost sprijiniţi de Fundaţie până acum, prin acoperirea a diverse nevoi, precum: ajutor material – tichete sociale, materiale igienico-sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate, sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială şi îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate, dar şi susţinere emoţională, prin servicii de alinare a singurătăţii sau consiliere psihologică gratuită.

Cum pot contribui companiile şi persoanele fizice ?

Pentru vârstnicii aflaţi în situaţii dificile timpul nu este un aliat. Fundaţia Regală Margareta a României vrea să ajute circa 5.000 de seniori în anul 2023, iar pentru o astfel de susţinere sunt necesare resurse suplimentare. Tocmai de aceea, Fundaţia apelează la implicarea companiilor şi a persoanelor fizice.

Companiile pot direcţiona pentru o cauză socială 20% din impozitul datorat statului pentru anul fiscal 2022 şi pot redirecţiona sume reprezentând sponsorizări, dacă cheltuiala cu sponsorizarea în anul 2021 nu a depăşit plafonul pentru sponsorizare în anul fiscal 2021, prin semnarea unui contract de sponsorizare şi depunerea Formularului 177 la ANAF.

La rândul lor, persoanele fizice pot înscrie o donaţie lunară pe www.frmr.ro sau o donaţie de 2 Euro luna, printr-un un SMS la 8844 cu textul SINGUR.

Fondurile obţinute vor fi utilizate de Fundaţie în continuare pentru:

Facilitarea accesului bătrânilor la serviciile de care au nevoie urgentă: îngrijire la domiciliu, cantină socială, centru de zi ori policlinică socială

Ajutor material, prin pachete sau tichete sociale, pentru vârstnicii aflaţi în cele mai dificile situaţii de viaţă

Susţinere şi dotări pentru îngrijitorii la domiciliu, voluntarii şi asistenţii sociali din comunităţi
Implicarea seniorilor în activităţi de voluntariat la centre pentru copii, pentru a avea ocazia să se simtă utili şi valorizaţi

Crearea atmosferei de sărbători prin meniuri la domiciliu sau mese organizate pentru vârstnicii singuri alături de voluntari

Oferirea de consiliere psihologică şi sprijin emoţional seniorilor cu depresii sau anxietate

Companiile care doresc să contribuie, pot descărca şi completa contractul /contractele AICI.

Persoanele fizice pot contribui cu o donaţie lunară accesând www.frmr.ro/donationline.

Înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Regală Margareta a României este una dintre puţinele organizaţii non-guvernamentale care derulează programe dedicate seniorilor din România. De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate, cu implicarea voluntarilor şi mobilizarea partenerilor instituţionali şi a întregii comunităţi, Fundaţia a creat diverse soluţii menite să îmbunătăţească vieţile acestora, să aline singurătatea, să prevină izolarea socială, ori să creeze oportunităţi pentru o viaţă activă. Programele şi campaniile Fundaţiei, precum reţeaua Pentru Seniorii Noştri, Fondul pentru Vârstnici, Centrele Generaţii, Telefonul Vârstnicului, Conferinţa Bune Practici pentru o Bătrâneţe Frumoasă, au redat demnitatea şi speranţa la vârsta a III-a. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.