6 iulie 2022

Răstimpuri. Marcel Aciocoiţei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Expoziţie temporară

Din data de 1 octombrie 2021, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi expoziţia „Răstimpuri. Marcel Aciocoiţei”, deschisă la sediul Muzeului din Strada Londra nr. 39, Bucureşti.

Expoziţia „Răstimpuri” este locul în care vizitatorii pot pătrunde în universul artistic şi sufletesc al unui om de muzeu. Marcel Aciocoiţei (1956-2020) – „Domnul Marcel”, cum era cunoscut printre colegi – a ocupat postul de conservator muzeal timp de aproape 15 ani. A fost implicat activ în organizarea şi deschiderea Muzeului Hărţilor, iar prin personalitatea sa remarcabilă a devenit o figură emblematică pentru această instituţie.

Expoziţia este deschisă în perioada 1 octombrie – 21 noiembrie 2021, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preţ bilet: 5 lei (tarif întreg)

Marcel Aciocoiţei făcea parte din clasa restrânsă a oamenilor de cultură veritabili, cu un orizont intelectual impresionant bazat pe un studiu temeinic şi aprofundat al artei, istoriei şi spiritualităţii universale, ghidat de rigoare şi o curiozitate mereu vie. Această expoziţie îi este dedicată şi marchează un an de la dispariţia sa. Sunt expuse pânze şi lucrări de grafică din diferite perioade ale vieţii, care dau măsura contribuţiei sale marcante la scena artistică contemporană. „Răstimpurile” se referă la scurta trecere a lui Marcel Aciocoiţei prin această lume şi la fiecare lucrare expusă, care reprezintă practic un moment surprins de artist din această curgere ireversibilă a timpului.

Discursul său s-a aflat în permanentă armonie cu modul în care îşi trăia viaţa şi cu ceea ce exprima prin simpla lui prezenţă. Răspândind constant o aură de demnitate şi nobleţe, Marcel Aciocoiţei s-a inspirat de-a lungul întregii sale vieţi din inepuizabila resursă a valorilor tradiţiilor româneşti şi a idealurilor creştine autentice. În acelaşi timp, reuşea cu uşurinţă să se conecteze afectiv cu fiecare om în parte, indiferent de vârsta interlocutorului, şi să-şi captiveze partenerul de dialog prin prospeţimea şi ineditul replicilor şi prin umorul său savuros.

Expoziţia „Răstimpuri” este un prilej de a medita la misiunea artei sau la ce înseamnă despărţirea de cineva drag. Este un demers sincer, prin care dorim să ne exprimăm regretul de a-l fi pierdut dintre noi pe colegul nostru, Marcel Aciocoiţei.

În cadrul expoziţiei vor fi difuzate înregistrări cu evocări ale artistului realizate de prieteni şi fragmente din interviul realizat de Sebastian Drăgan în cadrul emisiunii „Agenţia de Cultură”, din anul 2017, mdiTV.

Expoziţia este realizată de Ioana Zamfir (muzeograf, curator), alături de membrii Biroului Patrimoniu: Elena Păunoiu-Călugăru (conservator), Teodora Dumitrache (conservator), Eugen Grama (muzeograf), Despina Haşegan (Şef Birou Patrimoniu).

Mulţumiri speciale familiei şi prietenilor care s-au implicat activ în realizarea expoziţiei.

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puţinele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV îşi propune ca, prin grija pentru patrimoniu şi interpretarea lui, prin activităţi destinate specialiştilor şi comunităţii, să devină o instituţie relevantă pentru public şi pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educaţia pe tot parcursul vieţii, dialogul şi angajarea creativă. http://www.muzeulhartilor.ro/