Publicat: 13 Noiembrie, 2012 - 20:45
Share

  Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,96% în luna Octombrie 2012, de la 5,33% în luna Septembrie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economistul ING, Vlad Muscalu, precizeaza ca "vina" principala pentru scaderea preturilor si pentru eroarea predictiei o poarta reducerile de preturi la produsele alimentare cu 5%, dupa ce acestea s-au majorat cu 15% in lunile precedente.
 
Insa doar acest aspect este pozitiv, considera acesta, intrucat alimentele procesate au continuat sa se scumpeasca: ouale cu 8%, uleiul cu 3,5% iar painea cu 1%.
 
Economistii BCR apreciaza ca datele inflatiei de astazi nu modifica scenariul bancii, potrivit caruia inflatia va ajunge la 5,5% în decembrie 2012 şi 4,7% în decembrie 2013, peste ţinta BNR.
 
Procesul de convergenţă a preţului energiei către standardele UE şi restructurarea întreprinderilor de stat cu pierderi vor conduce la majorarea preţurilor de consum ale populaţiei în următoarele trimestre, considera economistii BCR.
 
Totodată, alimentele ar putea să se mai scumpească în condiţiile în care şocul negativ de ofertă din agricultura internă nu a fost încă absorbit complet.
 
Rata inflaţiei ar putea creşte spre 6,8% în T2 2013 iar apoi ar putea scădea uşor. BNR ar putea menţine dobânda de politică monetară la 5,25% în 2013, dar va continua să restrângă lichiditatea furnizată pieţei la licitaţiile sale repo. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale pe 5 ani vor creşte spre 6,8% în iunie 2013, mai mentioneaza analistii BCR.

 Sursa: Bancherul