Publicat: 28 Aprilie, 2014 - 21:44
Share

Rata de vaccinare a copiilor în România este în scădere, a declarat luni reprezentantul Biroului OMS în România  dr. Victor Olsavszky în cadrul unei  dezbateri privind vaccinarea. 
"În ultimii 10 ani rata de vaccinare a copiilor are o tendinţă descrescătoare mai ales în ţările dezvoltate din cauza unui refuz al părinţilor de a-şi vaccina copiii. În România rata de vaccinare a copiilor este în scădere. Un vaccin nu se lasă pe piaţă dacă are mai mult de 1% reacţii adverse. Este foarte interesant ce se întâmplă pe continentul american unde au reuşit să elimine rujeola şi rubeola. Acolo rata de vaccinare este foarte mare. Rata vaccinării în România a fost iniţial de 95% acum a scăzut înspre 92% iar pe unele vaccinuri avem 85%. Prin comparaţiei putem spune că şi în Franţa pe unele vaccinuri este sub 85%. La noi au fost scăderi pentru rejeolă, rubeolă de aceea au apărut şi epidemii. Ultima epidemie importantă a fost în 2012 atât rujeolă cât şi rubeolă. Un număr de 103 cazuri de femei gravide au avut rubeolă", a spus dr Victor Olsavszky.
El a făcut referire la faptul că  vaccinul pneumococic este în continuare vaccinul care face parte din recomandările OMS pentru a fi introdus în schema naţională întrucât cu ajutorul acestuia, se evită o serie de complicaţii şi pneumonii. 
" Bolile respiratorii la copii sunt principalele cauze de deces. Vaccinul este făcut în aproape toate ţările UE, aproape în 60% dintre ţările membre OMS.  Cea mai bună metodă este de a preveni şi dacă ai un vaccin la dispoziţie de ce să nu previi. Tocmai din motivul că vaccinul este scump recomandarea  este să fie pus în calendarul de vaccinare", a pus reprezentantul OMS. 
În ceea ce priveşte vaccinarea anti HPV pe care MS a inclus-o la opţionale face parte din recomandările OMS de a fi introdusă în schema de vaccinare. 
"A fost găsit virus de poliomielită circulând liber în zonele de conflict. Trebuie menţinută o rată de vaccinare foarte bună asta înseamnă peste 95%. În zonele de conflict nu se mai poate vorbi de această rată. În acest moment suntem într-o situaţie de mare alertă. Existând refugiaţi şi populaţie care migrează există riscul ca să se transmită la o serie de copii nevaccinaţi care au scăpat dintr-un motiv sau altul", a spus Olsavszky referindu-se la poliomielită.
Cornelia Stanciu