21 mai 2022

Războiul Rusiei în Ucraina. evolutii.

razboi
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Elemente noi apar în presa internațională a ultimelor zile cu referire la ceea ce se întâmplă pe câmpurile de luptă din Donbass și din sud, precum și perspectivele unui lung război de uzură.  „Lagărele de filtrare” și deportarea forțată a ucrainenilor în Rusia, alta tema menționată în mass-media mondială.

Rusia a trimis mii de ucraineni în „lagăre de filtrare” din Rusia, scrie Die Welt, Germania
Armata rusă trimite mii de ucraineni în așa-numitele „lagăre de filtrare”, a declarat ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter. Alte zeci de mii au fost evacuate în Rusia sau teritorii controlate de ruși, adesea împotriva voinței lor.  „Numeroase relatări ale martorilor oculari sugerează că „filtrarea” a constat în bătăi și torturi”, a spus Carpenter, sursa citată de publicația germană, în edițiile sale in mai multe limbi.

Ocupanții ruși au vrut să afle cât de mult se simt victimele legate de statul ucrainean. Potrivit acestuia, victimele au descris procesul ca fiind „agresiv și umilitor” cu referire la sosirea si „procesarea” lor  în aceste centre.

„Supraviețuitorii procesului descriu diferite” site-uri de filtrare „din partea controlată de ruși a Donbassului. Drept urmare, oamenii sunt trimiși in Rusia. Aceste tabere improvizate sunt amenajate în corturi militare sau în infrastructură civilă – școli sau centre sportive, la granița, apoi, de aici, oamenii pleacă in Rusia”, a spus Carpenter.

Soldații ruși din „lagărele de filtrare” fac fotografii victimelor, iau amprente, examinează cadavrele pentru tatuaje, verifică telefoanele mobile, descarcă contacte și date pe dispozitive aparținând armatei ruse.

„Soldații ruși fac fotografii ale victimelor din unghiuri diferite, iau amprente și examinează cadavrele pentru tatuaje, verifică telefoanele mobile, descarcă contactele și datele pe dispozitive și introduc datele biografice în diferite baze de date. În unele cazuri, soldații au confiscat pașapoarte, documente, cărți de identitate și telefoane mobile”, a spus Carpenter.

Odată ajunși în Rusia, unora li se permite să stea cu prietenii și familia din Rusia. Cu toate acestea, de multe ori oameni fără bani și acte erau urcați în trenuri care îi duceau sute de kilometri până la orașe sau alte localitati.

Între timp, la Mariupol, continua situatia de la Azovstal. Cu sprijin internațional,continuă eforturile de salvare.

Kievul a dat ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii mandatul de a purta discuții cu Rusia, iar Turcia acționează ca mediator. 38 de militari grav răniți, se încearcă a fi salvați din fabrică. Printre altele, Kievul este gata să schimbe prizonierii de război ruși cu ei.

Turcia a sugerat ca rușii să evacueze toate trupele ucrainene din Azovstal pe mare.

„Trebuie să ajungem la un acord. Nu ar trebui să existe niciun ultimatum drept condiție pentru discuții”, a spus Șeful Statului ucrainean, Zelensky, adaugand, in același timp că Ucraina „nu recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei”. „Crimeea a avut întotdeauna autonomie, propriul parlament, dar în interiorul Ucrainei”, a spus Zelensky.

„Un râu întortocheat în estul Ucrainei împiedică ambele părți sa pună capăt războiului”, spune CNN, din SUA
Războiul din Ucraina va împlini în curând trei luni. Forțele ruse sunt încă departe de țintele minime stabilite de președintele Putin, iar în multe locuri linia frontului începe să pară statică. Dar, după săptămâni de bombardamente intense, liniile defensive ale ucrainenilor din est s-au degradat și ele.

În esență, există două câmpuri de luptă. Rușii adaugă putere de luptă în încercarea lor de a captura regiunile Luhansk și Donețk. Ucrainenii încearcă să-i rețină și să-i atace. Aceasta este o tablă de șah tridimensională de calcul militar, spune CNN.

Trupele ruse au capturat teritorii, dar spații modeste, spune sursa citata. Multe dintre cuceririle lor, în special în sud, au fost realizate în primele zile ale invaziei și au încercat să le consolideze. În epicentrul conflictului, în zona industrială a regiunii Lugansk, au recurs la bombardamente în masă. Trupele ruse au ocupat o zonă mică, iar unele rapoarte indică o disciplină și un moral slab în unele unități.

Rusia are puțin sub 100 de grupuri tactice de batalion în Ucraina și alte 20 in proximitate. Fiecare are aproximativ 1.000 de soldați, dar mulți au fost deja obosiți de mai bine de două luni de război.

În regiunile Lugansk și Donețk, cele mai recente ținte ale „operațiunii militare speciale” a Rusiei, niciun oraș important nu a intrat încă sub control rusesc, cu excepția Mariupolului, și nu în totalitate. Acest lucru se poate schimba după câteva săptămâni de bombardamente necruțătoare ale zonei industriale a regiunii Lugansk, un lanț de orașe care include Siverskodonetsk și Rubijne. Acum, se pare că rezistența ucraineană de la Rubijne s-a oprit practic. Ruinele au rămas în urmă, fără apă, electricitate și oameni.

Ocupanții, în mare parte ceceni și militanți ai autoproclamatei Republici Populare Luhansk, „au moștenit un pustiu”, spun sursele americane, pe baza unor informații ucrainene pe care nu avem posibilitatea sa le verificam din alte surse…

Rușii continuă să lovească cu rachete de croazieră la Odessa și în alte zone de coastă fără niciun scop anume, altul decât pentru a intimida civilii. Orice încercare de a ataca orașul de pe uscat sau pe mare pare puțin probabilă, mai ales după scufundarea crucișatorului rusesc cu rachete „Moscova”.

Serviciile de informații americane nu văd o perspectivă realistă că forțele ruse vor încerca să pună mâna pe toată coasta Ucrainei. Acest lucru va necesita mobilizarea deplină în Rusia, un pas pe care Putin nu l-a făcut încă. În schimb, rușii intenționează să întărească controlul asupra coridorului terestre din Rusia către Crimeea și să încerce să integreze Hersonul în „lumea rusă” prin introducerea pașapoartelor rusești, a rublei și a unor lideri „marionete”.

La randul sau, pentru SKY News, Directorul Național de Informații al SUA, Avril Haynes , a declarat în această săptămână că „deoarece Rusia și Ucraina cred că pot continua să facă progrese militare, de aceea nu vedem o cale viabilă către negocieri, cel puțin pe termen scurt”.

Război de uzură cu perspectiva escaladării – Director al Serviciului de Informații al SUA

„Natura nesigură a bătăliei, care escaladează într-un război de uzură, combinată cu realitatea că Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și capacitățile militare ale Rusiei, înseamnă că în următoarele câteva luni putem vedea o potențială excaladare” a spus sursa citată.

Poate cel mai mare risc este ca un astfel de război să dureze pentru Ucraina. Deși dur pentru Rusia. Și va lovi economia ucraineană, care, potrivit Băncii Mondiale, se va contacta cu 45% în acest an.

A contribuit Ciprian Pop