Publicat: 5 Aprilie, 2016 - 15:59
Share

Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Răzvan-Horațiu Radu, subsecretar de stat, a efectuat o vizită oficială la Chișinău, în perioada 4-5 aprilie 2016, la invitația lui Vladimir Cebotari, ministrul justiției din Republica Moldova. Vizita oficialului român se înscrie în componenta sectorială privind armonizarea legislativă a cooperării bilaterale realizate în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale România — Republica Moldova pentru Integrare Europeană.

În cadrul vizitei, Agentul Guvernamental pentru CJUE a avut o întâlnire cu Vladimir Cebotari, ministrul justiției din Republica Moldova, în cadrul căreia a subliniat importanța și complexitatea procesului de armonizare legislativă cu dreptul Uniunii Europene care face obiectul Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană, și a exprimat întreaga deschidere și sprijinul constant al părții române pentru continuarea susținerii acestuia, inclusiv la nivel tehnic. Ministrul justiției din Republica Moldova a mulțumit oficialului MAE român pentru susținerea acordată în materia armonizării legislației, esențială pentru îndeplinirea obligațiilor de transpunere a acquis-ului UE.

Oficialul român a avut o întrevedere cu Natalia Suceveanu, directorul Centrului pentru Armonizare a Legislației din cadrul Ministerului Justiției din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate tematicile și modalitățile prin care se va desfășura colaborarea între cele două părți în perioada următoare. De asemenea, în cadrul atelierului organizat cu reprezentanții Centrului pentru Armonizarea Legislației, Agentul Guvernamental pentru CJUE a avut o intervenție referitoare la principalele aspecte ale asigurării compatibilității dreptului intern cu cel al Uniunii Europene, precum și ale implicațiilor nerespectării obligațiilor de stat membru.

De asemenea, subsecretarul de stat Răzvan-Horațiu Radu a susținut, în cadrul Universității de Stat din Moldova, prelegerea cu tema: 'Experiența României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Consecințele neimplementării dreptului UE.'

Comisia Interguvernamentală România — Republica Moldova pentru Integrare Europeană, ca modalitate pragmatică de cooperare între cele două state în cadrul parteneriatului strategic, care stabilește drept obiectiv comun al celor două state integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și dorința României de a împărtăși din experiența sa de pre-aderare, a avut prima reuniune la București, în anul 2012. Pe componenta privind armonizarea legislativă, suportul concret al părții române este permanent și se referă la împărtășirea experienței sale în legătură cu soluțiile și modalitățile cele mai bune de preluare în ordinea juridică internă a unor acte legislative europene.