27 iunie 2022

Răzvan Nedu este Vicecampion Mondial la Paraclimbing

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sportivul cu deficienţe de vedere a concurat cu mâna în ghips şi a adus României argintul

Răzvan Nedu a reuşit o performanţă extraordinară la Moscova, unde a reprezentat România la Campionatul Mondial de Paraclimbing care s-a desfăşurat în perioada 11-18 septembrie.

Răzvan Nedu a intrat în calificări şi apoi în finală cu degetul luxat şi imobilizat în ghips. Deşi chiar şi plecarea cu Lotul României de Paraclimbing, al cărui Căpitan este, era incertă, sportivul cu deficienţe de vedere a luat argintul la cea mai importantă competiţie de escaladă din lume. Peste 70 de sportivi au participat în acest an la Moscova, iar România a concurat cu puternicele echipe din SUA, Marea Britanie, Japonia, India, Rusia, Slovacia, Italia, Spania, Austria, Norvegia.

Răzvan Nedu : ‘Până în ultima clipă a fost incertă plecarea mea din cauza accidentării la deget. Nimeni nu s-a gândit că voi concura cu mâna în ghips, ca până la urmă să ajung să mă lupt pentru medalie. Sunt foarte fericit pentru mine, pentru echipa României de Paraclimbing. Am reuşit, din nou, să aducem o medalie acasă şi să dovedim că putem să depăşim orice limită. Le mulţumesc colegilor mei de la Climb Again, partenerilor care ne susţin şi tuturor celor care sunt alături de noi şi ne încurajează mereu. îi încurajez pe copiii şi tinerii cu dizabilităţi să încerce să facă escaladă, să facă sport. şi tuturor celor care, cu dizabilităţi sau fără, cred că e dificil să te caţeri, le transmit să încerce ! Vă aştept la sală.’

10 sportivi au concurat la categoria visually impaired a sportivilor cu deficienţe de vedere. în afară de Răzvan, la categoria B1, au mai concurat Angelo Simionescu, care s-a clasat pe locul 6 şi Alex Benchea pe locul 8. La categoria B2, Valentin Andrieş a ieşit pe locul 7, Valentin Moise locul 6, Monika Buzaş locul 5, Ariana Pero locul 7. La categoria B3, numită Master Class, Cosmin Candoi care a câştigat acum 2 ani titlul Mondial s-a clasat pe loc 1, Robert Al-Radi pe locul 5 şi Ionela Grecu pe locul 1.

La categoria RP3 (deficienţe motorii), Liviu Matei s-a situate pe locul 9.

Sportivii au fost însoţiţi de antrenorii Claudiu Miu, Iulian Farkas, Constantin Voicescu şi Delia Liscan.

Claudiu Miu – Fondator Climb Again şi coordonatorul Lotului Naţional de Paraclimbing: ‘Sunt mândru de Răzvan şi de întreg Lotul României de Paraclimbing. Dacă acum 2 ani Cosmin Candoi reuşea să devină Campion Mondial, acum a venit rândul lui Răzvan să lupte, din păcate accidentat. Performanţa lui este uluitoare, date fiind condiţiile. Anul acesta el a mai cucerit 2 medalii de argint la Cupele Mondiale din Austria şi Franţa. şi să nu uităm de efortul pe care l-a făcut alături de Alex Benchea, să urce pe Elbrus acum o lună. Mă bucur enorm că am ajuns la aceste performanţe.’

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Fundaţia Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama Asigurări, Kaufland România, Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă şi Comitetul Paralimpic Român.

Asociaţia Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE) , fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie şi consiliere psihologică pentru copii şi tineri cu dizabilităţi: deficienţă de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficienţe asociate.

Sursa poza: SperantaTV