6 octombrie 2022

Razvan Teodoru: Situaţia abonaţilor Energoterm şi a societăţii în sine este destul de gravă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Situaţia abonaţilor Energoterm şi a societăţii în sine este destul de gravă şi nu de azi, de ieri, ci de foarte mult timp. Iar cauzele sunt multe:

– sistem învechit, cu încălzire pe verticală, ceea ce a făcut imposibilă deconectarea răului platnic;

– investiţii zero în centrale aeroderivate, care produc energie şi apă caldă în cogenerare;

– lipsa unor măsuri ferme, nepopulare, asumate de autorităţile locale, dar care să reformeze şi să eficientizeze sistemul neperformant.

Anul acesta, creşterea foarte mare a preţurilor gazului şi energiei şi scumpirile în lanţ generate ne-au arătat încă odată că am întreţinut artificial, ani în şir, un mecanism ineficient.

Iar acum, din nou, ne este teamă să luăm decizii nepopulare şi ne gândim la voturi şi nu la oprirea pierderilor cu riscul de a disponibiliza şi de a elimina rănile de mult cangrenoase.

Şi inventăm fel de fel de minciuni, că nu ştiam de preţ, că aveam alte soluţii miraculoase, însă nici nu ne-am aplecat, un singur minut, să muncim în miile de ore dedicate calculelor şi soluţiilor pentru această iarnă.

Sunt împotriva alocării la nesfârşit de fonduri din banii de investiţii, care ar fi făcut de mult din Tulcea un oraş european. Milioane şi milioane de Euro au fost aruncate pur şi simplu în foc.

Dar nici nu putem lăsa 7000 de abonaţi în frig în această iarnă, pentru că noi vrem să arătăm acestora că putem mai ieftin, dar nu vrea primarul să ne accepte soluţiile. Pe care nici nu le avem sau care nici nu se pot aplica.

Adevărul dureros este că prin votul lor, împotrivă şi abţinere, consilierii au scos din priză un pacient aflat în comă.

Voi mai convoca o şedinţă a Consiliului Local şi voi mai solicita încă odată votul. Asta pentru a nu rămâne în frig cât de curând şi pentru că e de datoria mea să o fac.

Însă, indiferent de vot, sistemul va fi reformat. Cu dureri şi înjurături, dar va fi. Iar soluţii avem şi sunt descrise în comunicatul Energoterm de mai jos, pe care vă rog să îl parcurgeţi.

Ştefan ILIE,
Primarul municipiului Tulcea.

*** Comunicat Energoterm:

În luna septembrie 2021, S.C. Energoterm S.A. a înaintat spre avizare autorităţii competente, ANRE, tariful de producere, transport şi distribuţie a energiei termice, ca urmare a creşterii preţurilor la gaze naturale, energie electrică şi certificate de emisii gaze cu efect de seră.

În data de 24.11.2021 societatea a primit avizul ANRE favorabil pentru preţul de 1071,13 lei/Gcal cu TVA şi l-a înaintat spre aprobare Consiliului Local Tulcea, întrunit în şedinţă joi, 25 noiembrie.

În privinţa tarifului propus spre aprobare pentru populaţie, creşterea de 70% o reprezintă creşterile de preţuri la gaz, energie electrică şi al certificatelor de emisi gaze cu efect de seră.

În cadrul şedinţei, proiectul de hotărâre privind aprobarea acestui preţ a fost respins la vot, rămânând în vigoare vechiul preţ de 531,15 lei/Gigacalorie, deşi costul real pentru o Gigacalorie este de 1071,13 lei.

Acest proiect mai prevedea ca Primăria să acorde o subvenţie de 27,743 milioane lei, alocări de la bugetul local şi bugetul de stat, adică 58% din preţul gigacaloriei, iar populaţia să plătească restul de 42%.

În plus, până la data şedinţei de Consiliu Local, Primăria Municipiului Tulcea a achitat către Energoterm subvenţia pentru populaţie aferentă lunilor octombrie şi noiembrie, în sumă de 5 milioane lei, astfel încât subvenţia totală alocată pentru populaţie în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 ar fi totalizat 32,743 milioane lei.

Din cauza faptului că din luna octombrie, de când s-a început furnizarea de energie termică, costul de producere este de 1071,13 lei/Gcal, iar preţul practicat este de 531,15 lei/Gcal, societatea înregistrează pierderi în valoare de 140.000 lei pe zi, ceea ce înseamnă imposibilitatea achitării facturilor furnizorilor şi în primul rând a furnizorului de gaze, ceea ce va conduce la sistarea furnizării gazelor naturale.

Pentru a preîntâmpina astfel de probleme în sezoanele următoare, planul companiei Energoterm susţinut de Primărie, pe termen scurt şi mediu este următorul:

– Închiderea CAF (Cazanul de Apă Fierbinte), cel mai mare generator de pierderi. Acesta deserveşte aproximativ 3500 de locuinţe.

– Construirea de centrale termice de cartier sau de bloc:
1. Transformarea a 7 puncte termice în 7 centrale de cvartal, în zonele unde reţeaua de gaz este la distante mari faţă de locuinţe. (Vest x 4 centrale, Neptun x 2 centrale, Spitalului x 1 centrală);

2. Instalarea de baterii murale (centrale de bloc) în blocurile de garsoniere, unde nu pot fi montate centrale individuale pe gaz.

– Primăria Municipiului Tulcea va aloca subvenţii, in funcţie de venituri, pentru achiziţionarea de centrale, pentru cetăţenii care locuiesc în blocurile care au gaz pe scară sau în apropierea scării.

La această oră societatea Energoterm se confruntă cu iminenţa opririi gazului, deoarece tariful actual de 531,15 lei/Gcal nu acoperă cheltuielile cu gazele naturale şi energia electrică şi a primit somaţie de la furnizorul de gaz pentru sistarea acestuia cu data de 6 decembrie 2021.

Menţionăm că situaţia generată în şedinţa din data de 25 noiembrie 2021 este una fără precedent, iar votul negativ al consilierilor locali a însemnat menţinerea preţului pentru încă o lună în schimbul falimentului Energoterm şi sistarea căldurii către toţi abonaţii.

Director General
Ing. Razvan Teodoru
Comunicat de presă – Primăria Municipiului Tulcea