Publicat: 6 Aprilie, 2017 - 10:28

În urma discuției pe care Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a avut-o săptămâna trecută cu reprezentanții Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO) pe 5 aprilie 2017 o delegație din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii și din partea Ambasadei Israelului la București a participat la o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Tema principală a discuțiilor de azi a constituit-o realizarea de investiții pentru reabilitarea sectorului de irigații din România.

Diplomații au fost primiți de ministrul Petre Daea, iar discuțiile au fost conduse de Daniel Dumitru Botănoiu, secretarul de stat în coordonarea căruia se află domeniul îmbunătățirilor funciare, având în vedere interesul vast din partea ambelor țări (Statele Unite ale Americii și Israel) de a investi în acest sector.

Astfel, în vederea prezentării oportunităților de afaceri în acest domeniu pentru potențialii investitori, reprezentanții Ambasadei SUA au propus oficialilor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizarea, în viitorul apropiat, a unei mese rotunde cu participarea experților și companiilor de profil din SUA și Israel, precum și a părților implicate din țara noastră.

Propunerea diplomaților a fost agreată de conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Dumitru Botănoiu apreciind că în urma unor astfel de dezbateri pot rezulta proiecte concrete și care pot conduce la dezvoltarea unor parteneriate strategice în interesul tuturor părților implicate.

Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România dispune de 1,015 miliarde de euro, conform Legii nr.269-2016 și aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 793/2016, pentru perioada 2016 — 2020.

Este vizată pentru reabilitare infrastructura principală de irigații care alimentează o suprafață de circa 2 milioane ha, prin 86 de amenajări de irigații viabile care includ următoarele obiective:

110 stații de pompare de bază, 137 stații de repompare;

2.525 metri conducte de refulare;

1.997.481 metri canale de aducțiune;

2.885.073 metri canale de distribuție;

4.995 construcții hidrotehnice.