18 august 2022

Reactivarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat cu drone de tip elicopter, la Marea Neagră

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ca urmare a demersurilor realizate de către Poliţia de Frontieră Română, în parteneriat cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă – E.M.S.A., începând cu luna martie 2022 a fost reactivat serviciul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance – Remotely Piloted Aircraft System), care constă în utilizarea unui sistem de pilotare de la distanţă a aparatelor de zbor fără pilot, respectiv a unor drone de dimensiuni mici – tip elicopter.

Similar anului precedent, serviciul este operat prin folosirea dronelor model CAMCOPTER(R) S-100 pentru supravegherea multifuncţională a zonei costiere adiacente României la Marea Neagră, al cărui cost de exploatare este acoperit în totalitate de către organismul european prin contractarea companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH.

Autorităţile naţionale cu competenţe în reglementarea activităţilor aeriene, respectiv Statul Major al Forţelor Aeriene şi ROMATSA R.A., au susţinut demersul Poliţiei de Frontieră Române pentru implementarea şi operaţionalizarea serviciului, precum şi dezvoltarea acestuia pe viitor, astfel încât la nivel naţional să se poată beneficia permanent de suportul acordat de către E.M.S.A. în domeniul îndeplinirii funcţiilor gărzilor de coastă, prin furnizarea unor mijloace tehnice inovative şi performante care să asigure supravegherea aeriană a spaţiului maritim şi a traficului naval, implicit crearea unei imagini operative de ansamblu care să conducă la conştientizarea situaţiei în zona de responsabilitate.

Serviciul are o contribuţie deosebit de importantă în cadrul misiunilor specifice executate de efectivele proprii pentru supravegherea frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea şi salvarea pe mare, protejarea mediului marin, precum şi asigurarea intereselor statului român în zona contiguă şi zona economică exclusivă.

Accesul pentru vizualizarea şi efectuarea schimbului de date şi informaţii în timp real, precum şi valorificarea rezultatelor în urma misiunilor de zbor au fost puse la dispoziţie către autorităţi naţionale cu responsabilităţi în sectorul maritim, precum A.N.R. şi A.N.P.A. , în baza acordurilor instituţionale de cooperare.

De asemenea, serviciul va fi folosit şi în cadrul operaţiunii cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2022 – coordonată de Agenţia Frontex, cu suportul agenţiilor E.M.S.A. şi E.F.C.A., potrivit acordului tripartit stabilit în acest sens.

Operaţiunea de referinţă pentru anul în curs se va executa asemănător cu celelalte operaţiuni derulate în anii anteriori, prin participarea instituţiilor naţionale A.N.R. şi A.N.P.A., precum şi a autorităţilor corespondente din R. Bulgaria, urmând ca la cererea omologilor bulgari, serviciul aflat în discuţie să poată fi operat şi în spaţiul aerian aferent zonei maritime aflate în responsabilitatea acestora, având în vedere performanţele tehnice disponibile.

Printre rezultatele utilizării serviciului în anul 2021, respectiv anul 2022, pot fi reliefate detecţii la suprafaţa mării ale unor pete de hidrocarburi, cu posibilă provenienţă de la navele comerciale aflate în tranzit, precum şi evenimente legate de securitate şi siguranţa maritimă.

Sursa foto Poliţia de Frontieră Română