Publicat: 5 Decembrie, 2014 - 09:38

Eurodeputatul Laurențiu Rebega cere Comisarului pentru Agricultură o propunere concretă pentru eliminarea dezechilibrului de negociere pe lanțul alimentar.

Eurodeputatul Laurentiu Rebega, a participat, ieri, 3 decembrie, la  dezbaterea publica in cadrul reuniunii Comisiei parlamentare pentru agricultura si dezvoltare rurala, la care a luat parte Phil Hogan,  numit recent comisar european pentru agricultura.

In cadrul dialogului cu Comisarul Hogan, eurodeputatul Laurentiu Rebega, i-a solicitat acestuia o propunere concreta pentru eliminarea dezechilibrului de negociere pe lantul alimentar si l-a intrebat daca  a inclus ca o prioritate stabilirea modelului de produs local.

Pe de alta parte, in timpul discutiilor, comisarul Hogan a abordat si alte subiectele care se afla pe masa de lucru a institutiilor europene.

El a explicat care sunt cele mai recente evolutii cu privire la bugetul agricol in 2015, a prezentat o actualizare cu privire la masurile luate de UE pentru a atenua impactul interdictiei de import din Rusia pentru produsele alimentare din UE. Comisarul Hogan a adus in discutie si situatia de pe pietele agricole,  care a inclus, viziunea sa cu privire la perspectivele pentru piata produselor lactate si a repetat faptul ca, in aprilie 2015 vor fi emilinate cotele pentru lapte.

Legat de aceste ultime doua teme, eurodeputalul Laurentiu Rebega,  l-a intrebat pe Comisarul Hogan cum se gandeste acesta, sa compenseze pierderile de venit ale fermierilor care nu isi vor gasi piete de desfacere in viitorul apropriat din cauza embargoului rus,  si in ceea ce priveste piata laptelui, care vor fi masurile concrete pe care Comisia Europeana le va lua pentru a evita volatilitatea in urma eliminarii cotelor.

Comisarul Hogan, a recunoscut ca se asteapta la o anumita 'volatilitatea pe termen scurt' si a promis sa 'utilizeze toate instrumentele disponibile de pe  piata in sectorul laptelui, in cazul in care va fi necesar'. Comisarul Hogan a cerut totusi, sa nu se  vorbeasca despre o criza, pentru ca aceasta de fapt inca nu exista in acest moment.

Unul dintre principalele subiecte discutate in cadrul Comisiei a fost cel legat de implementarea 'inverzirii' agriculturii, prevazuta de ultima reforma a Politicii Agricole Comune. Comisarul Hogan a reiterat ideea ca masurile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015, asa cum a fost stabilit.

Aceasta pozitie insemna, practic, respingerea solicitarii facute de catre cei patru coordonatori ai principalelor grupuri politice din Parlamentul european, care au cerut amanarea masurilor pentru 'inverzirea' PAC pentru anul  2016. 

Hogan a declarat ca 'ecologizarea constituie un element esential al reformei PAC si cu aceasta au fost de acord legiuitori in 2013 ... nu numai pentru mediu si productia durabila, dar si pentru ca promoveaza o mai mare competitivitate in sectorul agricol in UE'.