Publicat: 16 August, 2018 - 10:42
Update: Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, spune că schema europeană de ajutor de criză nu poate fi accesată de fermierii români

Update: Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, spune că schema europeană de ajutor de criză nu poate fi accesată de fermierii români afectaţi de pesta porcină africană pentru că reprezintă o „măsură de ultim resort”.

„Deşi înţeleg situaţia dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislaţia privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC. În plus, răspunsul României la situaţia epidemiologică în legătură cu Pesta Porcină Africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru Pesta Porcină Africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea şi eradicarea Pestei Porcine Africane sunt deja susţinute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanţarea de urgenţă, în baza dispoziţiilor Regulamentului 652/2014”, a scris comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare transmisă pe 14 august europarlamentarului român Laurenţiu Rebega.

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a semnat următoarea declaraţie de presă: 

"Gripa porcină africană trebuie și poate să fie oprită!
Comunicat de presă

Evenimentele publice, marcate de violențe condamnabile, din ultimele zile, sunt o problemă pentru societatea românească. Din păcate, nu singura. Demonstrațiile publice pro sau contra unor idei politice sau a unor politicieni stârnesc pasiuni, dar ar putea fi ușor depășite prin dialog onest, conștiință și responsabilitate. Dar problemele viitorului țării, care necesită muncă, mobilizare, competență, pot trece neobservate, cu riscuri uriașe la securitatea națională. Epidemia de pestă porcină africană este una dintre acestea. 
Miza este uriașă: dacă epidemia se extinde dincolo de un anumit prag, România va trebui să-și sacrifice toate animalele, iar fermierii nu vor mai putea crește porci timp de zece ani!
Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se află în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi.
În calitate de europarlamentar, am luat o poziție hotărâtă, cerând tuturor factorilor de răspundere măsuri urgente și extraordinare. Am solicitat, de asemenea, sprijin din partea Comisiei Europene, adresând, în acest sens, o scrisoare oficială comisarului pentru agricultură, Phil Hogan. Răspunsul primit, pe care-l anexez, poate fi rezumat așa: există mecanisme de sprijin, dar efortul trebuie făcut de către autoritățile române.
Ministerul Agriculturii, și ANSVSA comunică, însă, insuficient. În această perioadă, fiecare jurnal de știri ar trebui să cuprindă informații despre extinderea sau lichidarea focarelor și despre măsurile luate. Cetățenii ar trebui să fie informați și instruiți cu privire la deplasările în zonele afectate. 
Am discutat zilele acestea cu fermieri și procesatori din județele afectate. Starea de spirit este foarte proastă, la limita revoltei. Oamenii care și-au sacrificat animalele nu au primit decât în foarte mică parte despăgubirile promise. Mai mult, se raportează situații în care oamenii sunt obligați să sacrifice animale în localități unde nu s-au făcut analize și unde nu sunt semne de îmbolnăvire.
Suntem iarăși în situația în care cetățenii români se simt abandonați de autorități, iar peste orice problemă din societatea românească se așterne liniștea după ce nu mai constituie un subiect de presă. Acest mod de a trata românii trebuie să înceteze!"

Europarlamentar Laurențiu Rebega
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: