17 iunie 2021

Recepţia lucrărilor care au vizat creşterea siguranţei şi securităţii pasagerilor pe Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu a participat astăzi, 10 iunie 2021, la Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea, la recepţia lucrărilor care au vizat creşterea siguranţei şi securităţii pasagerilor pe aeroport, finanţate prin ITI Delta Dunării.

Lucrările au constat în construirea unei remize pentru acomodarea optimă a autovehiculelor cu gabarit mare, precum şi spaţii necesare pentru echipamentele aeroportuare de deservire a aeronavelor.

În plus, s-au amenajat benzile aferente suprafeţelor de mişcare şi un drum perimetral de securitate în incinta aeroportului, completat de un sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei traficului aerian, cu funcţia de monitorizare a operaţiunilor aeriene şi deservire la sol a aeronavelor.

De asemenea, luna aceasta va fi depus un nou proiect european pentru extinderea terminalului de pasageri, pentru a spori capacitatea de operare a aeronavelor.
„Cea mai mare problemă a Aeroportului Tulcea a fost scăderea categoriei de luptă cu focul, iar aeroportul nu mai putea opera aeronave mari, ci doar aeronave mici cu 2-3 pasageri.

Astfel, s-a născut acest proiect pentru creşterea siguranţei şi securităţii pasagerilor pe aeroport, pentru care am semnat contractul de finanţare în anul 2019, pentru ca în martie 2020 să dăm ordinal de începere a lucrărilor, care au fost încheiate în aceste zile.

Prin acest proiect, rezolvăm aproape 99% din neconformităţile constatate de Autoritatea Aeronautică Civilă. Practic, la ora actuală aeroportul are asigurate toate condiţiile de operarea în siguranţă a aeronavelor.

Vreau să subliniez că fără sprijinul Consiliului Judeţean şi, personal, al domnului preşedinte Horia Teodorescu, cred că greu ne-am fi descurcat. Cu această ocazie vreau să îi mulţumesc pentru încrederea care a avut-o în conducerea aeroportului, cât şi pentru implicarea în rezolvarea acestor probleme.

Îi mulţumesc în special pentru realizarea acestui instrument de investiţii ITI Delta Dunării şi iată că se văd rezultatele acestui program unic în România, prin care s-au realizat numeroase obiective, printre care şi cele ale aeroportului. Ştiţi foarte bine Podul de la Brăila, aeroportul, portul si faleza Tulcea, drumuri judeţene, toate au intrat în acest sistem şi de acum se văd rezultatele acestei idei geniale.

La ora actuală sunt şi alte judeţe care încearcă să facă acelaşi lucru”, a declarat, în deschiderea evenimentului, directorul general al Regiei Autonome Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea, Stoian Vâlcu.

„Începutul a ceea ce se întâmplă astăzi la aeroport a avut loc în octombrie 2012, în momentul în care s-a scris prima pagină pentru crearea acestui Instrument Teritorial de Investiţii Delta Dunării, după care a urmat etapa mult mai grea de înscriere şi stabilizare în masterplanul de transport a acestor obiective majore: pod, drum expres, port, aeroport. Spun asta pentru că doar eu ştiu cam cât de grea a fost lupta de a menţine aceste obiective în masterplanul de transport.

Aşa s-a realizat această mare investiţie Podul, aşa se va realiza şi acest drum expres care va trece prin apropierea aeroportului şi multe altele. Am considerat conectivitatea ca pe un obiectiv extrem de important în dezvoltarea judeţului, pentru că fără această conectivitate nu poţi să ai un turism de înaltă ţinută.

Aceasta a fost bătălia care s-a dus la acea vreme. Astfel, am avut sprijinul tuturor miniştrilor Transporturilor si vreau astăzi să-i mulţumesc ministrului Cătălin Drulă, public, pentru sprijinul acordat, dar şi prim miniştrilor României de-a lungul anilor, pentru că, indiferent de apartenenţa politică, am avut pentru Tulcea o deschidere extraordinară din partea tuturor.

A fost o luptă mare de conştientizare a potenţialului deţinut de judeţul Tulcea din punct de vedere turistic şi economic.

Vreau să îi mulţumesc domnului director pentru modul cum s-a implicat şi a promovat aceste proiecte, mulţumesc aparatului Ministerului Transporturilor, care a înţeles importanţa demersurilor noastre, prin care dezvoltăm nu doar judeţul Tulcea, ci Dobrogea, România în general”, a apreciat Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.