28 noiembrie 2021

Recitalul ansamblului de duo Costin Soare-Ioan Banescu, intitulat *’O Gloriosa Domina’*

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marti, 16 noiembrie, ora 19, în Sala de concerte „George Enescu” a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, se va desfasura recitalului ansamblului de duo Costin Soare-Ioan Banescu, intitulat *’O Gloriosa Domina’*, care are ca leit-motiv imnul medieval cu acelasi nume din care 3 compozitori, Dan Variu, Alexandru Stefan Murariu si Andrei Petrache, s-au inspirat pentru a îmbogati repertoriul chitaristic contemporan. Creatiile acestora vor fi oglindite de lucrari compuse în Renastere si Baroc pentru lauta si intepretate la chitara de catre Costin Soare: ‘Non accedat ad te malum’ de Valentin Bakfark, celebrul lutist nascut acum 500 de ani la Brasov; ‘Differencias sobre O Gloriosa Domina’ de Luys de Narvaez, unul dintre cei mai cunoscuti vihuelisti din ‘Secolul de aur’ al Renasterii spaniole; ‘Ciacona’ de Sylvius Leopold Weiss, lutistul a carui faima o depasea pe cea a lui Bach în perioada Barocului german tîrziu.

Concertul face parte dintr-un proiect început în 2012 la Muzeul National ‘George Enescu’ si desfasurat sub egida ‘Serilor de chitara’, în cadrul caruia chitaristul Costin Soare a cîntat peste 20 de lucrari în prima auditie absoluta scrise de importanti compozitori români. De altfel, acesta a lansat în cursul anului 2021 CD-ul ‘Orase invizibile si fiinte imaginare’ (‘Invisible Cities and Imaginary Beings), cu lucrari de muzica contemporana româneasca, care poate fi ascultat online pe principalele platforme de streaming.

O premiera în peisajul muzical de la noi, discul contine lucrari dedicate instrumentului, inspirate din cartile cu acelasi titlu de Italo Calvino si Jorge Luis Borges, de compozitori precum: Dan Dediu, Catalin Stefanescu-Patrascu, Serban Marcu, Gabriel Almasi, Gabriel Malancioiu, Sebastian Androne-Nakanishi.

Intrarea la concert este libera si se face pe baza de rezervare, scriind la kitharalogos@gmail.com . Pentru detalii, va rugam sa accesati www.facebook.com/kitharalogos sau www.seriledechitara.ro. Intrarea la concert se face pe baza prezentarii certificatului verde de vaccinare şi se face în limita a 30% din capacitatea maxima a salilor. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se afla în perioada cuprinsa între a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2. Purtarea corecta a mastii este obligatorie pe întreaga durata a concertului.

Concertul va putea fi urmarite si în direct, online, pe pagina de youtube a Asociatiei Culturale Kitharalogos.

Organizator: *Asociatia Culturala Kitharalogos* Sponsori: *Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale*; *Savvy Finance; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez.* Parteneri: *Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Orchestrele si Corurile Radio România, Filarmonica de Stat Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Filarmonica Brasov, Institutul Italian de Cultura, Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din România (UCIMR), ICon Arts Transilvania 2022, Centrul National de Arta ‘Tinerimea Româna’, Fundatia ACCUMM. * Parteneri media: *Radio România Muzical, Agerpres, Radio Trinitas, Agentia de Carte.ro, Liternet.ro, BookHub.ro, Revista Profil Cultural.*

* Costin Soare *este unul dintre cei mai apreciati si activi artisti români, îmbinând în mod fericit o frumoasa cariera concertistica (chitarist si lutist) cu cea pedagogica (profesor la C.N.A. ‘Dinu Lipatti’, Bucuresti si cadru asociat dr. la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti), fiind, de asemenea, director artistic al *Festivalului International ‘Serile de chitara’*, proiect de succes în cadrul caruia concerteaza chitaristi de top din întreaga lume. Cu o experienta de 10 turnee (inter)nationale la activ (peste 80 de concerte în tara si strainatate – Ungaria, Danemarca, China – în ipostaza solistica sau alaturi de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Stefanescu, violonistul Valentin Serban, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu şi actrita Daniela Nane), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, ‘*Nocturne si dansuri’*, cel de-al doilea în 2020, intitulat *’Oglinzi’*, iar al treilea, *’Orase invizibile si fiinte imaginare’ – Muzica contemporana româneasca pentru chitara* (2021) si unul cameral în 2017, ‘*Twenty Shades of Music’ *(alaturi de Ion Bogdan Stefanescu), cu peste 250 de concerte desfasurate în ţară şi străinatate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a carui voce intima si repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporana, a initiat un proiect unic în lumea chitaristica de la noi, intitulat *’Musica…’*, parte a *Festivalului International ‘Serile de chitara’*, prin care încearca sa stimuleze creatia pentru instrument, ocolit, pâna de curând, de majoritatea compozitorilor valorosi din România. De la debutul proiectului, în 2012, la *Muzeul National ‘George Enescu’*, a cântat în cele 8 recitaluri peste 20 de lucrari în prima auditie, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almasi, Gabriel Malancioiu, Serban Marcu, Catalin Stefanescu-Patrascu, Sebastian Androne, Sebastian Tuna. Este absolvent al cursurilor de master ale *Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK*, cu o bursa completa de studii oferita de *Associated Board of Royal Schools of Music*, iar în perioada 2006 – 2008 studiaza în cadrul* ‘programului pentru profesori’ *la *Universitatea de Educatie (Departamentul de Muzica) din Sapporo, Hokkaido, Japonia* (cursuri de dirijat orchestra, analiza-forme muzicale si orchestratie), ca bursier al guvernului japonez.

În 2011, obtine titlul de *Doctor în Muzica* cu mentiunea ‘Magna cum laudae’ pentru teza de doctorat intitulata *’Sonata pentru chitara în perioada 1920-1950 – Generatia neoromantica’*; în perioada martie 2012 – februarie 2013 este* cercetator bursier post-doctoral ‘MIDAS’* al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, lucrând la o noua editie a celor *’4 suite pentru lauta’* (transcriptia pentru chitara) de Johann Sebastian Bach. În 2013 si 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vara ale *Academiei Sighisoara*, alaturi de muzicieni de marca din tara si strainatate, iar din 2016 pîna în prezent sustine masterclass-uri si concerte timp de 10 zile în fiecare vara în cadrul prestigioasei *Academii ICon Arts Transilvania*.

*Ioan Banescu* este student în anul I la masterat în cadrul Universitataţii de Muzica din Bucureşti la clasa prof. dr. Costin Soare. In anul 2020 a beneficiat de o bursa Erasmus care i-a permis sa studieze la facultatea ‘Bela Bartok’ din Szeged, Ungaria alaturi de prof. David Pavlovits A participat la concursuri naţionale şi internaţionale, obţinând premii importante, printre care: premiul I la ‘King’s Peak International Music competition’, SUA, Premiul II la ’10th International Music Competition Belgrade’, Serbia, premiul I la Festivalul Internaţional ‘Les Etoiles de Paris’, Franţa, premiul I la Concursul National „Ada Ulubeanu” organizat de Fundatia „George Enescu”, premiul I la Concursul National „Dan Cumpata” organizat de Fundatia „George Enescu”, premiul I la Concursul International de Interpretare „George Georgescu” Tulcea, Premiul Special la concursul ‘Bursa Kitharalogos’. A sustinut recitaluri solo sau în cadrul unor ansambluri camerale în tara, pe scene importante cum ar fi: Muzeul National ‘George Enescu’ (Bucuresti si Sinaia), Castelul Peles, Sala Thalia din Sibiu, Palatul Sutu (Bucuresti) etc., dar şi în strainatate (Elveţia şi Ungaria) A luat parte la numeroase cursuri de maiestrie sub îndrumarea unora dintre cei mai apreciaţi profesori şi interpreţi din lume, precum: Marcin Dylla, Reinbert Evers, Andras Csaki, Matteo Mela, Lorenzo Micheli, Pablo Marquez, David Pavlovits, Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Rémi Jousselme, Carl Marchione si Rafael Aguirre.