5 februarie 2023

Declaraţiile ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Afacerilor Externe prezintă mai jos transcrierea declaraţiei susţinute de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu înaintea începerii reuniunii de astăzi, 23 ianuarie 2023, a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfăşoară la Bruxelles.

Declaraţia în format video, în limba engleză, este disponibilă aici: https://www.mae.ro/node/60816.

***

Bună dimineaţa !

Este prima reuniune din acest an a Consiliului Afaceri Externe deci avem numeroase subiecte pe agendă. Vom avea şi o întâlnire cu Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, o discuţie foarte importantă privind siguranţa nucleară în Ucraina. De altfel, Ucraina va fi cel mai important subiect de pe agenda noastră.

Dar înainte de a mă referi, pe scurt, la poziţia României cu privire la subiectele de pe agendă, aş vrea să reamintesc faptul că astăzi voi folosi acest prilej, chiar dacă pe agenda Consiliului Afaceri Externe nu figurează subiectul aderării României la spaţiul Schengen, pentru a purta discuţii cu colegii mei privind continuarea demersurilor în scopul aderării României, întrucât este foarte important ca acest subiect să rămână în atenţia tuturor partenerilor europeni.

Cu privire la Ucraina: astăzi voi exprima susţinerea faţă de adoptarea celei de-a şaptea transe în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace. Este foarte important să ajungem la consens pe această temă.

De asemenea, voi exprima susţinerea fermă a României pentru adoptarea celui de-al zecelea pachet de sancţiuni, un pachet pe care îl susţinem pe deplin. Şi voi exprima, din nou, susţinerea României pentru crearea unui tribunal internaţional pentru pedepsirea crimei de agresiune în contextul conflictului din Ucraina. Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie importantă în acest sens şi am exprimat susţinerea României pentru această rezoluţie.

Apoi voi informa cu privire la cele mai recente evoluţii legate de sprijinul multidimensional acordat de România Ucrainei. De exemplu, peste 11,2 milioane de tone de grâne şi produse agricole au tranzitat România, pentru a ajuta Ucraina şi, în acelaşi timp, pentru a face faţă crizei alimentare la nivel global.

Voi exprima, de asemenea, susţinerea faţă de „Formula de Pace” propusă de Preşedintele Zelensky şi, bineînţeles, sunt multe alte aspecte care vor fi discutate împreună cu colegul nostru, ministrul Kuleba.

Totodată, vom discuta despre Misiunea creată de Uniunea Europeană în Armenia.

Voi saluta constituirea, astăzi, a acestei Misiuni, care este extrem de importantă, întrucât vă monitoriza situaţia de la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan. Această misiune este rezultatul unei propuneri pe care am înaintat-o după turneul pe care l-am realizat, împreună cu alţi doi colegi, miniştri de externe europeni, în iunie 2021, în Caucazul de Sud.

Astăzi vom discuta, de asemenea, împreună cu premierul Palestinei, şi despre relaţia UE-Palestina, despre cele mai recente evoluţii dintre Palestina şi Israel şi voi reitera susţinerea noastră deplină pentru soluţia celor două State.

De asemenea, vom discuta despre Iran şi voi exprima, în numele României, condamnarea fermă faţă de încălcările flagrante ale drepturilor omului care se produc în Iran. Cu acest prilej, voi exprima susţinerea în vederea adoptării celui de-al patrulea pachet de sancţiuni privind drepturile omului, pachet co-sponsorizat şi de România. Vă mulţumesc foarte mult.

Reporter: Legat de Rusia şi Ucraina. Sunteţi îngrijorat că războiul va deveni unul nuclear ?
Bogdan Aurescu: Sperăm că nu va fi cazul. Am remarcat că aşa-zisa „retorică nucleară” a Rusiei nu a continuat cu aceeaşi intensitate în ultima vreme, şi sper că mesajele comunităţii internaţionale, mesajele puternice transmise părţii ruse din toate colţurile lumii, vor face ca Rusia să adopte o conduită responsabilă.

Reporter: Aţi ajutat Georgia şi Republica Moldova să completeze chestionarele, iar la finalul lunii, Comisia Europeană ar urma să publice evaluările privind aceste răspunsuri. Potrivit mai multor surse mass-media, Georgia va avea cea mai bună evaluare, în comparaţie cu Ucraina şi Republica Moldova. În cazul acesta, cum credeţi că evaluarea va ajuta Georgia să obţină statutul de stat candidat ? Care este poziţia dumneavoastră ?
Bogdan Aurescu: Sigur, nu putem să anticipăm rezultatul evaluării pe care Comisia Europeană o va prezenta în această primăvară. Sperăm că autorităţile georgiene au luat foarte în serios sarcina de a face reformele necesare, de a lua măsurile necesare pentru a atinge ţintele indicate în Opinia Comisiei din 17 iunie 2022 şi sper că această evaluare va fi de ajutor, va reprezenta un fel de foaie de parcurs pentru reformele ce trebuie făcute în continuare. Aşa cum va fi, probabil, şi cazul celorlalte două ţări care sunt evaluate la acest moment, respectiv Ucraina şi Republica Moldova.

Sursa foto MAE