Publicat: 26 Martie, 2017 - 15:03
Share

Pentru prevenirea înselarii prin metoda 'ACCIDENTUL', Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu va recomandă să manifestați prudență în cazul în care sunteți contactați telefonic și să nu dați curs solicitării de a trimite bani.

De asemenea:

1. Verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon! Solicitați cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare! În același timp, apelați 112 pentru a cere asistență! Trebuie reținut că nici Poliția, nici Parchetul, nu rețin telefoanele mobile ale celor implicați într-un accident rutier.

2. În cazul unui accident, nu există noțiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări.

3. Fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. și să afle detalii despre familie sau vecini.

4. Nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu.

Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Atenție! Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua și a treia, care se presupune că au bani și rude care nu se află în proximitatea lor.

Pe ce se mizează:

— incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante;

— incapacitatea de evalua rațional situația în stare de urgență;

— empatia și compasiunea ridicate ale victimei, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni.

Polițiștii sibieni efectuează cercetări în vederea identificării autorilor și fac un apel către cetățeni pentru a nu da curs solicitărilor de a trimite bani.