Publicat: 9 Aprilie, 2017 - 13:20
Share

Polițiștii de frontieră sunt pregătiți pentru afluxul de călători din perioada Floriilor și a Sărbătorilor Pascale

Având în vedere că, în perioada următoare, credincioșii ortodocși și catolici vor sărbători Floriile și Învierea Domnului, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria, Bulgaria dar și în cele de la granița cu R. Moldova, se preconizează o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport.

Totodată, reamintim că, începând cu data de 7 aprilie a.c., ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European și Consiliul Europei, autoritățile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliția de Frontieră Română, vor efectua verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre.

Acestea constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE (și anume cetățenii UE și membrii familiilor lor care nu sunt cetățeni ai UE)  atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire din țară.

În acest sens, Poliția de Frontieră Română a luat toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ, fiind depuse toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetățenilor și fluența traficului de călători.

Astfel, s-a suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor și echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

De asemenea, va fi folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configurației acestora și, în funcție de valorile de trafic, se vor crea fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

În același timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea și combaterea migrației ilegale și a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei și în zona de competență.

Recomandări:

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliția de Frontieră Română recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță.

Poliția de Frontieră Română a dezvoltat o aplicație on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicație on-line prezintă o medie a timpilor de așteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de așteptare sunt actualizați în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-și reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

În condițiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria și R Moldova, reamintim punctele de frontieră existente la aceste granițe:

Pe frontiera româno-ungară:

pe raza jud. Timiș:P.T.F. Cenad — Kiszombor;

pe raza jud. Arad: P.T.F. Nădlac— Nagylak; P.T.F. Nadlac II—Csanadpalota; P.T.F. Turnu — Batonnya; P.T.F. Vărșand— Gyula;

pe raza jud. Bihor: P.T.F. Salonta — Mehkerek; P.T.F. Borș — Artand; P.T.F. Valea lui Mihai — Nyirabrany; P.T.F. Săcuieni— Letavertes;

pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni — Vallaj; P.T.F. Petea— Csengersima.

Pe frontiera româno-bulgară:

pe raza jud. Giurgiu: P.T.F. Giurgiu—Ruse;

pe raza jud. Constanța: P.T.F. Vama Veche; P.T.F. Ostrov — Silistra; P.T.F. Negru Vodă-Kardam;

pe raza jud. Dolj: P.T.F. Bechet-Orjahovo; P.T.F. Calafat-Vidin.

Pe frontiera româno-moldoveană:

pe raza jud. Galați: PT.F. Oancea-Cahul; P.T.F. Galați-Giurgiulesti;

pe raza jud. Vaslui: P.T.F. Albița-Leuseni;

pe raza jud. Iași: P.T.F. Sculeni-Sculeni;

pe raza jud. Botoșani: P.T.F. Rădăuți-Prut-Lipcani; P.T.F. Stînca-Costești.

Statistica anului trecut la frontieră

Anul trecut, în perioada Floriilor și Sărbătorilor Pascale, 23.04.2016 — 06.05.2016, au trecut frontiera aproximativ 2,2 milioane persoane, din care aproximativ 1,9 milioane cetățeni UE și 300.000 cetățeni non UE și peste 647.000 mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele din vestul (867.000 persoane), estul (314.000 persoane) și sudul (258.000 persoane) țării, precum și cele aeroportuare (541.000 persoane).

Poliția de Frontieră a pus la dispoziția participanților la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către polițiștii de frontieră care vor acționa în consecință, legal, de la caz la caz.