Publicat: 31 Decembrie, 2016 - 12:16
Share

Brigada Rutieră a Capitalei recomandă conducătorilor auto:

— să-și asigure o vizibilitate bună în habitaclul mașinii, prin curățarea parbrizului, geamurilor laterale și a lunetei și să aibă, în perfectă stare de funcționare, sistemul de climatizare și ștergătoarele de parbriz;

— să adapteze viteza la condițiile meteo și de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanță corespunzătoare în mers, între autovehicule și să nu bruscheze comenzile mașinii;

— să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special, calea de rulare a tramvaielor;

— să nu depășească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor și să nu pătrundă în intersecție, dacă, din cauza aglomerației nu o pot traversa;

— când partea carosabilă este acoperită cu zăpadă, conducătorii auto au obligația să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora.

— conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă și să-și pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

— să adopte o conduită preventivă în trafic și să respecte indicațiile și recomandările polițiștilor rutieri.

Atenție!

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 125 lei.

În afară de sancționarea cu amendă, va fi reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderență sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiții de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheață).

Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale și flexibil, chiar și la temperaturi scăzute, având astfel o aderență mai bună și distanțe de frânare, mai scurte, pe suprafețe alunecoase, înzăpezite sau înghețate.

Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga și apa. Acest tip de anvelope au șanțuri speciale și caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.

Anvelope de iarnă acceptate de legislația românească și europeană sunt cele inscripționate pe lateral, cu unul dintre simbolurile 'M+S', 'M.S.', 'MS' sau 'M&S'. Inițialele M și S vin de la cuvintele mud (noroi) și snow (zăpadă).

Anvelopele 'all seasons' pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ('M+S', 'M.S.', 'MS', 'M/S' sau 'M&S').

Recomandări pentru pietoni:

Pietonii au obligația să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată de către șoferi, iar aceștia au oprit mașinile. În condițiile unui carosabil umed sau alunecos, spațiul de frânare al autovehiculelor crește considerabil.

Orice problemă din trafic poate fi sesizată la numărul de telefon 021/9544.