Publicat: 29 Ianuarie, 2019 - 13:44
Share

În judeţul Alba, de la începutul sezonului rece, au fost confirmate unsprezece cazuri de gripă, dintre care opt au fost internate şi trei tratate la domiciliu. Dintre persoanele internate, şase s-au vindecat şi au fost externate. 

În sezonul rece 2018-2019, laboratorul Institutului Naţional Cantacuzino a confirmat unsprezece cazuri de gripă (6 feminin şi 5 masculin) în judeţul Alba: Alba Iulia - 7 cazuri, Sebeş - 1 caz, Ciugud - 1 caz, Vinţu de Jos - 1 caz, Meteş - 1 caz. Şase cazuri au fost diagnosticate cu virus gripal A, subtip H1, iar celelalte cinci cu subtip H3. Toate cazurile au avut o evoluţie favorabilă şi răspuns pozitiv la tratamentul medical. 

Trei persoane nu au necesitat internare, fiind diagnosticate de către medicii de familie şi tratate la domiciliu. 

În săptămâna 21-27 ianuarie, în judeţul Alba, au fost înregistrate 2.774 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), mai puţine decât în săptămâna 14-20 ianuarie (3.020 de cazuri). Dintre cele 2.774, au necesitat internare 42 de persoane. 

De asemenea, săptămâna trecută au fost înregistrate 433 de pneumonii (73 au necesitat internare). Au fost mai puţine cazuri de pneumonii decât în perioada 14-20 ianuarie - 497 de cazuri. 

Ministerul Sănătăţii transmite că este necesar ca populaţia să aplice cu rigurozitate recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
- Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătăţii a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care se asigură vaccinarea gratuită.

În această perioadă, Ministerul Sănătăţii a transmis unităţilor spitaliceşti un set de măsuri suplimentare:

- Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute.
- Instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa - febra şi tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) - febra, tuse şi dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aştepta rezultatul de laborator! 
- Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienţilor internaţi: iniţial pacienţi din acelaşi salon şi personalul care îi ingrijeşte, chiar dacă au fost vaccinaţi cu minimum 2 săptămâni înainte.
- Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
- Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestuia.
- Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor şi a suprafeţelor.
- Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secţia de boli infecţioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiţii de izolare pe secţia de origine sau într-o altă secţie, cu personal dedicat.
În acest sezon rece, DSP Alba a primit 27.940 de doze de vaccin împotriva gripei pentru vaccinarea grupelor populaţionale considerate la risc:

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni - 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;

2. Gravide;

3. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

4. Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

5. Toate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;

- Au fost primite in 4 tranşe - 27.940 doze vaccin gripal care au fost distribuite medicilor de familie şi unităţilor sanitare cu paturi

- Până in prezent au fost administrate 27.880 de doze vaccin la grupele menţionate mai sus

- Exită in stocul medicilor de familie incă 60 de doze vaccin

- Au fost solicitate suplimentar 1.288 de doze vaccin împotriva gripei

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi DSP Alba recomandă evitarea automedicaţiei. În cazul apariţiei simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate - căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor - aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Tag-uri Institutii: