27 noiembrie 2021

Recomandări pentru proprietarii animalelor de companie privind limitarea răspândirii infecţiei cu COVID 19

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Odată cu înregistrarea unui număr mare de persoane infectate cu noul corona virus în majoritatea localităţilor din ţara noastră, Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Sibiu recomandă proprietarilor de animale de companie, următoarele:
– Plimbaţi animalele de companie obligatoriu în lesă, în apropierea locuinţei dumneavoastră, evitând contactul cu alte persoane, evitaţi ca alte persoane să atingă animalul dumneavoastră şi păstraţi distanţa fizică în timpul plimbării.
– După plimbarea animalului de companie spălaţi extremităţile picioarelor (labuţele) animalului cu şampon cu clorhexidină, şampon normal sau săpun, după care limpeziţi foarte bine. Puteţi să folosiţi şi serveţelele speciale pentru curăţat. În caz de reacţii cutanate apelaţi medicul veterinar curant.
– Spălaţi-vă pe mâini înainte şi după ce aţi atins animalul de companie, mâncarea sau ustensilele acestuia şi evitaţi să le sărutaţi în această perioadă.
– Înainte de a merge la un cabinet veterinar sunaţi pentru un sfat, faceţi o programare telefonică sau online, mergeţi la cabinet doar pentru urgenţe şi numai după ce aţi făcut programarea.
– Animalul de companie atunci când este dus la un cabinet veterinar să fie însoţit doar de o singură persoană adultă. Evitaţi vizitarea animalului de companie pe durata internării lui.
– Când ajungeţi la un cabinet veterinar aşteptaţi indicaţiile afară sau în sala de aşteptare şi scurtaţi pe cât posibil prezenţa la cabinetul veterinar.
– Dezinfectaţi-vă mâinile când intraţi şi ieşiţi din cabinetul veterinar.
– Evitaţi contactul direct şi păstraţi o distanţa între persoane de cel puţin 1,5 m în sala de aşteptare şi faţă de personalul cabinetului veterinar.
– Încercaţi să nu atingeţi nimic în sala de aşteptare sau în sala de consultaţii şi tratamente.
– Achitaţi serviciile medicale veterinare utilizând cardul.
– Medicii veterinari trebuie să se asigure că sunt implementate niveluri adecvate de biosecuritate, că personalul este protejat cu echipamentul necesar şi că proprietarii de animale sunt informaţi despre măsurile de precauţie în vigoare.
– În această fază a epidemiei medicii veterinari pot solicita deţinătorilor animalelor de companie să precizeze dacă au fost testaţi, vaccinaţi, sau izolaţi dacă au fost suspecţi sau pozitivi pentru COVID-19.
– Dacă un proprietar are COVID, trebuie evitat contactul apropiat cu membrii familiei, inclusiv cu animalele de companie.
– Proprietarii de animale de companie trebuie să menţină întotdeauna bunele practici de igienă (inclusiv spălarea mâinilor înainte şi după ce au fost în preajma animalelor sau au atins animalul, mâncarea sau consumabilele lor, precum şi evitarea sărutării lor) şi în niciun caz nu ar trebui să renunţe la animalele de companie.

În acest moment, din datele oficiale nu există dovezi că animalele se pot îmbolnăvi şi pot răspândi virusul mai departe. Multe companii au testat deja mii de câini şi pisici pentru COVID-19, iar în toate cazurile rezultatele au fost negative.

Este responsabilitatea fiecărui individ să se asigure că sunt respectate comportamente adecvate în cadrul acestor activităţi, pentru a evita extinderea suplimentară a COVID-19.

Dr. Penţea Ioan Viorel – Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu