5 iulie 2022

Recomandări pentru sezonul rece

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În fiecare an, odată cu temperaturile în scădere, asistăm la o creştere a numărului incendii. De cele mai multe ori, acestea produc şi pagube însemnate. Doar în ultimul weekend, pompierii clujeni au intervenit la nouă incendii produse pe raza judeţului. Au fost afectate serios şi locuinţe, însă trebuie ştiut faptul că multe dintre situaţiile de urgenţă pot fi evitate. Astfel, pompierii vin cu o serie de recomandări:

Multe dintre case folosesc încălzirea pe lemne. Drept urmare, coşurile de fum trebuie să fie verificate, curăţate şi, dacă este cazul, reparate, numai de către persoane specializate. De asemenea, coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor.

În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere. Totodată, în poduri este interzisă amenajarea de afumători.

Sobele reprezintă principala sursă de încălzire a unei încăperi, aşa că acestea trebuie să fie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în stare perfectă de funcţionare. Astfel, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia. Mai mult, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. În acest sens, se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia.

Pe de altă parte, este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului. Mai departe, focul nu va fi aprins prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.

În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curăţirea duşumelelor şi a oricărui obiect aflat în încăperile respective cu substanţe inflamabile.

Ulterior, cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat.

Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă şi nu vor fi păstrate în apropierea lor materiale combustibile.

În final, este foarte important să nu lăsăm copiii nesupravegheaţi în încăperile în care există sobe de încălzit sau gătit, lămpi de gătit cu petrol şi pentru iluminat, în stare de funcţionare. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul şi nici să folosească aparatele electrice de uz casnic sau aragazul decât în prezenţa adulţilor.

Comunicat de presă – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al Judeţului Cluj