24 ianuarie 2022

Recomandări pentru turişti făcute de Jandarmeria montană

Man standing on the top of a snowcapped mountain peak. Panoramic view.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Jandarmii montani din Rodna, Piatra Fântânele şi Colibiţa patrulează preventiv în aria de competenţă pe toate traseele frecventate de turişti şi localnici.
Jandarmii montani Rodna informează pe cei interesaţi că drumurile forestiere sunt greu accesibile, nu sunt blocate, dar se circulă în condiţii de iarnă. De asemenea se recomandă tuturor celor interesaţi evitarea traseelor de creastă. Drumurile forestiere sunt greu accesibile, acoperite cu zăpadă şi gheaţă. Accesul în zonă este indicat doar cu auto 4×4.
Toţi cei care doresc să se deplaseze către zonele specificate trebuie să aibă maşinile dotate corespunzător cu cauciucuri de iarnă, combustibil suficient şi lanţuri antiderapante.
Jandarmii montani Piatra Fântânele şi Colibiţa execută permanent patrulări în zona de competenţă Pasul Tihuţa şi Colibiţa precum şi în zonele de agrement frecventate de către turişti. Oamenii legii nu recomandă tranzitarea drumurilor forestiere şi comunale din zona de creastă.
În scopul evitării unor evenimente nedorite şi pentru a fi în siguranţă, jandarmii montani transmit turiştilor care doresc să îşi petreacă timpul liber în judeţul Bistriţa-Năsăud, următoarele recomandări:
1. Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), prognoză meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, telefonul mobil;
3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
4. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;
5. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
6. Nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile;
7. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi nu rămâneţi în urma grupului;
8. Nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;
9. În cazul apariţiei unei situaţii de dificultate sau de risc la adresa integrităţii, sănătăţii sau a vieţii, puteţi solicita sprijinul jandarmilor montani prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:
– datele de identificare ale persoanei care anunţă;
– ce s-a întâmplat;
– câte persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate în dificultate;
– când s-a produs accidentul.