Publicat: 24 Ianuarie, 2016 - 17:17
Share

Asigurați-vă că aveți suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiți din cauza frigului și, totodată, să puteți continua drumul după deblocare.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna bună desfășurare a circulației rutiere, vă recomandăm să sporiți atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele de mare tonaj. Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.

Evitați acționarea bruscă a sistemului de frânare și a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa. Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos.

Nu efectuați depășiri riscante.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, polițiștii recomandă conducătorilor auto să păstreze o distanță suficient de mare față de vehiculul din față, pentru a putea opri în condiții de siguranță !

Folosiți luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.

Curățați farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, asigurați buna funcționare a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație — climatizare !

Respectați indicațiile agenților de circulație, în cazul interzicerii temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.

Pe timpul sezonului rece, conducătorii auto trebuie să urmărească starea vremii pe toată durata traseului, înainte de a se înscrie în trafic. Este foarte important să aibă cu ei alimente și măsuri suplimentare de siguranță, în cazul în care, din cauza vremii, nu mai pot ajunge la destinație.

De asemenea, pe timp de iarnă, polițiștii recomandă ca toate traseele șoferilor să fie efectuate pe timp de zi și mai puțin pe timp de noapte. Nu în ultimul rând, fiecare mașină trebuie să fie echipată cu saci cu nisip, lanțuri și lopată.