7 decembrie 2021

Recomandările jandarmilor montani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Jandarmii montani sunt la datorie în zona staţiunilor montane şi pe traseele turistice din Borşa, Cavnic, Şuior şi Valea Vaserului, pentru menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi pentru salvarea celor aflaţi în dificultate.

Recomandările pe care le fac jandarmii pentru această perioadă sunt legate în primul rând de respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-COV 2 şi de respectarea de către turişti a unor reguli de bază atunci când se află în natură. Ţinând cont de faptul că în această perioadă unele persoane doresc să desfăşoare activităţi în aer liber, iubitorii de drumeţii montane sunt sfătuiţi să respecte regulile muntelui, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate şi să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia, să fie echipaţi adecvat, cu bocanci şi cu un rucsac cu strictul necesar, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică ale traseelor şi să nu intre cu autoturismele în zonele marcate, să nu se abată de la traseele marcate pentru a nu întâmpina probleme nedorite.

Este indicat ca înainte de începerea unui traseu, aceştia să anunţe jandarmii montani din zonă cu privire la numărul de participanţi, precum şi ruta / traseul turistic pe care urmează să-l parcurgă.

De asemenea, jandarmii reamintesc tuturor cetăţenilor să respecte prevederile Legii nr. 54 din 2012, privind desfăşurarea activităţilor de picnic, care reglementează aceste activităţi desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale cu scopul prevenirii, reducerii şi eliminării impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.

În situaţia în care este semnalată prezenţa unui urs, este indicat să vă adăpostiţi în locuinţe sau alte spaţii care vă asigură protecţia, să nu vă apropiaţi de el pentru a face fotografii, să nu îl hrăniţi, să nu aruncaţi cu pietre sau alte obiecte, să faceţi zgomot, gălăgia sperie ursul şi astfel poate fi ţinut la distanţă.

Jandarmii maramureşeni reamintesc cetăţenilor că pentru orice problemă întâmpinată în zona montană să apeleze cu încredere la ajutorul oferit de jandarmii montani sau de echipajele salvamont.

Maior, Radu Vasile Nicolae
Purtător de cuvânt al I.J.J. Maramureş