26 octombrie 2021

Recomandările jandarmilor pentru a evita atacurile urşilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deoarece prezenţa ursului este tot mai des semnalată în anumite zone de munte, localităţi, gospodării, Jandarmeria Maramureş transmite turiştilor şi tuturor cetăţenilor, câteva recomandări folositoare pentru a preveni unele incidente nedorite şi pentru a evita producerea unor situaţii periculoase, reguli ce sunt menite să ajute în situaţia întâlnirii cu ursul sau cu alte animale sălbatice.

Ursul, foloseşte un teritoriu întins, astfel existând o probabilitate crescută de interacţiune a omului cu ursul, atât datorită folosirii aceloraşi habitate naturale cât şi utilizarea ca hrană de către urs, a culturilor agricole, livezilor, animalelor domestice, precum şi a deşeurilor. Pentru a evita atacul ursului, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta, pentru fotografii sau din alte motive.

Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel. Faceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. În cazul în care se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. Să nu aruncaţi cu pietre sau alte obiecte şi să nu vă bazaţi că este suficientă distanţă până la urs, să vă îndepărtaţi de el. Să vă păstraţi calmul şi să nu fugiţi, ursul fuge mult mai repede decât omul, prin fugă instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca.

Solicitaţi sprijin apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

Maior, Radu Vasile Nicolae
Purtător de cuvânt al I.J.J. Maramureş