5 iulie 2022

Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea furturilor din autoturisme

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud împreună cu poliţiştii Biroului de Ordine Publică şi cei ai Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Bistriţa au desfăşurat astăzi o activitate de informare şi îndrumare a persoanelor, punându-se accent pe prevenirea infracţiunilor de furt.

Printre recomandările adresate de poliţişti pentru prevenirea furturilor de şi din autoturisme, reamintim:

– Asiguraţi-vă permanent maşina prin încuierea portierelor şi închiderea geamurilor şi a portbagajului – chiar dacă plecaţi doar pentru câteva minute. Riscaţi să rămâneţi uimit de cât de repede au acţionat hoţii.

– Nu lăsaţi bunuri la vedere în autoturism chiar dacă sunt sau nu de valoare. Majoritatea furturilor sunt favorizate de un astfel de comportament al proprietarului. Telefoanele mobile, sistemele de navigaţie, genţile/borsetele sunt vizate în mod special.

– Alegeţi cu grijă locul unde parcaţi. Este de preferat o zonă circulată, bine iluminată sau în spaţiile cu supraveghere video. Aceste locuri oferă un mai mare nivel de siguranţă.

– Puteţi realiza şi o inscripţionare a oglinzilor, cât şi a altor elemente pentru a preveni furtul acestora. Dacă sunt sutrase numerele de înmatriculare anunţă imediat Poliţia despre acest lucru. Acestea pot fi utilizate mai apoi la alte autoturisme care ar putea fi implicate în comiterea unor fapte infracţionale.

În majoritatea situaţiilor pentru a comite furtul, hoţul provoacă distrugeri ale maşinii (spargere geam, îndoire portieră etc.) care măresc valoarea pagubei.

Prejudiciul cauzat prin distrugerile provocate poate fi mai mare decât valoarea bunului sustras.

Persoanelor vârstnice, poliţiştii le reamintesc:

– Ţineţi uşa de acces în locuinţă (şi poarta imobilului) încuiate, chiar şi atunci când sunteţi acasă.

– Înlocuiţi încuietorile defecte sau dacă aţi pierdut cheia.

– Nu achiziţionaţi produse de la persoane care vi le oferă la un preţ cu mult mai mic faţă de preţul pieţei. Acestea pot proveni din furturi.

– Nu primiţi în locuinţă vânzători ambulanţi, care vor să vă prezinte diverse ,,promoţii”, care susţin că realizează sondaje de opinie, reprezintă organizaţii sau cauze caritabile, cerşetori.

– Nu păstraţi în locuinţă sume importante de bani, dar mai ales nu spuneţi despre acest lucru vecinilor, rudelor, prietenilor.

– Orice persoana necunoscuta care staţionează fără motiv in spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtate de urgenţă. Alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul apelaţi la cea mai apropiata unitate de Politie sau 112.

– Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi in lift cu persoane necunoscute. Nu va lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea eleganta a acestora. Dacă este cazul apelaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-va in acest sens şi copiii.

Neglijenţa este un îndemn la furt:

– Nu lăsaţi în scara blocului biciclete nesupravegheate sau fără elemente de siguranţă

– Nu va afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări)

– În ziua în care va primiţi salariul treceţi întâi pe acasă pentru a va lăsa banii, apoi mergeţi la cumpărături doar cu suma necesara.

– Nu va lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).

– Nu va lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă. Comunicat de presă – Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud