13 august 2022

Reconstrucţii 3D ale unor părţi ale sitului arheologic

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 15-17 iunie 2022, s-a desfăşurat, la Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi (judeţul Constanţa), expediţia ştiinţifică de trei zile, parte a activităţilor din cadrul proiectului BSB 867 Black Sea Archaeology, History and Culture Portal/ ARHICUP, în care Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa este al doilea beneficiar.

La activitate au participat experţi ai Municipiului Nessebar (Hristo Bogdanov, manager proiect; Andon Nenov, specialist IT; Ilian Radanov, operator video), de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (dr. Cristina Talmaţchi, manager partener proiect; dr. Constantin Şova, responsabil cu aspecte tehnice; dr. Gabriel Mircea Talmaţchi, responsabil ştiinţific al sitului arheologic) şi de la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei (drd. Mariana Vasilache, manager partener proiect; dr. Denis Topal, expert) – parteneri în proiect.

Expediţia comună a avut un accent extrem de practic: dobândirea de abilităţi şi experienţă în lucrul cu staţia de scanare mobilă nou achiziţionată, pentru scanarea 3D a reperelor istorice. Digitalizarea a inclus reconstrucţii 3D ale unor părţi ale sitului arheologic. Înregistrările vor deveni parte din resursele platformei web online moderne dezvoltate în cadrul proiectului. Totodată, a fost realizat un film documentar, în urma procesului de lucru.

Implementarea proiectului BSB 867 Portalul Arheologiei, Istoriei şi Culturii Mării Negre/ ARHICUP, care este finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020″, a început la 1 iunie 2020 şi are o durată de 30 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 566 400 de euro, din care 85440 de euro reprezintă bugetul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Printre grupurile ţintă ale proiectului se numără sectorul turistic, comunitatea ştiinţifică şi de cercetare, utilizatorii online şi toţi cei care doresc să viziteze regiunea unică a Mării Negre. Obiectivul principal al proiectului este crearea unui acces îmbunătăţit la conţinutul cultural prin portalul de internet dezvoltat şi tehnologiile informaţionale moderne, pe baza cărora vă fi prezentată moştenirea istorică a litoralului Mării Negre în contextul dezvoltării durabile.

Dintre progresele înregistrate în ultima perioadă de PP2, amintim realizarea descrierilor bibliografice pentru baza de date a web portal. În scopul efectuării unei selecţii cât mai obiective, a fost solicitat sprijinul mai multor instituţii de profil, la care au răspuns Institutul de Cercetări Eco-Muzeale” Gavrilă Simion”, Tulcea (dr. Sorin Cristian Ailincăi), Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea” Ovidius” Constanţa (conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu) şi Biblioteca Judeţeană” Ioan N. Roman” Constanţa (dr. Corina-Mihaela Apostoleanu).

Date despre instituţiile care ne-au sprijinit în demersul nostru au fost postate la parteneri asociaţi, secţiunea Parteneri, pe web site-ul proiectului www.arhicup.com, pe care vă invităm să îl accesaţi pentru a afla mai multe informaţii despre proiect şi activităţile desfăşurate până acum.

Sursa foto Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa