Publicat: 29 Octombrie, 2020 - 14:00
Share

Şanse la o viaţă normală pentru un ieşean de 40 de ani. Bărbatul a primit ieri un rinichi de la socrul său, fiind al 35 lea transplant de rinichi făcut în acest an la Iaşi. Ambii pacienţi se simt bine şi rinichiul transplantat şi-a reluat funcţia la scurt timp de la intervenţie. Este şi un record referitor la numărul de astfel de intervenţii într-un singur an. Până acum, în cei 20 de ani de activitate a Centrului de Transplant Renal de la Iaşi, cele mai multe intervenţii, rinichi, adică 32, s-au făcut în 2018.

Bărbatul de 40 de ani suferă de o boală imunologică care a avansat în ultimii 10 ani şi a ajuns la insuficienţă renală. Singura soluţie pentru a scăpa de calvarul celor trei şedinţe săptămânale de dializă era transplantul de o persoană înrudită cu compatibilitatea cea mai bună.

Este al 20-lea an de când se fac transplanturi de rinichi la Iaşi. Deşi mai sunt două luni până la sfârşitul anului, deja s-au făcut mai multe intervenţii decât în oricare din anii anteriori.

35 de intervenții, 21 de operații au fost efectuate cu rinichi prelevat de de la donator cadaveric.

Centrul de Transplant Renal din Iaşi este singurul din ţară care a funcţionat în perioada celor două luni de stare de urgenţă.

 

Tag-uri Geo: