30 ianuarie 2023

Rectorii universităţilor timişorene au lansat Conferinţa „Smart Diaspora”, anunţată de Alianţa Timişoara Universitară (ATU) pentru luna aprilie 2023

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Rectorii universităţilor timişorene au lansat astăzi proiectul Conferinţei „Smart Diaspora 2023”, într-o conferinţă de presă organizată de Alianţa Timişoara Universitară (ATU) la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT).

Conferinţa „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat. Diaspora şi prietenii ei” va avea loc în perioada 10-13 aprilie 2023, la Timişoara, propunându-şi să creeze mediului propice schimburilor de experienţă ce facilitează transferul de competenţe între cercetători români şi cei din diasporă. Evenimentul este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi egida Guvernului României, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, de Alianţa Timişoara Universitară (ATU), UEFISCDI cu participarea Academiei Române.

La conferinţă au participat rectorii celor patru universităţi care formează Alianţa Timişoara Universitară (ATU), respectiv rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UMFT, Octavian Creţu, rectorul UPT, Florin Drăgan şi rectorul USVT, Cosmin Alin Popescu. Din intervenţiile acestora, subliniem câteva dintre cele mai importante idei directoare transmise.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Diaspora română este parte integrantă a naţiunii române, iar dincolo de aspectele formale şi de instituţiile sau organismele specifice în care se află reprezentaţi românii de peste graniţe, devine tot mai important ca aceasta, ca o comunitate semnificativă românească de pe tot mapamondul, să fie multiplu angrenată în acţiuni şi activităţi permanentizate, care să se desfăşoare în colaborare cu autorităţile şi instituţiile din România. Smart – Diaspora este o componentă aparte a acestei imense comunităţi, personalităţi importante ale acesteia regăsindu-se în cele mai performante comunităţi academice, ştiinţifice şi de cercetare din toată lumea. Ne propunem să facilităm legătura cu Smart – Diaspora, cel puţin prin două componente: crearea de cadre pentru colaborarea cu comunităţile academice, ştiinţifice şi de cercetare din România, dar şi crearea de mecanisme şi de cadre pentru întoarcerea acasă a unui număr important de reprezentanţi ai acestei comunităţi. Vă aşteptăm în aprilie la Timişoara, să participaţi la evenimentul principal dedicat diasporei româneşti, într-un an special pentru comunitatea noastră, timişoreană, dar şi pentru România, în ansamblu. Timişoara, aşa cum se ştie, este oraşul desemnat să susţină în 2023 programul Capitalei Europene a Culturii, un prilej cu totul special, în care îi vom primi cu sute de spectacole pe zecile şi sutele de mii de europeni dornici de cultură, veniţi din toate părţile Europei, sau din ţări de pe celelalte continente.”

Rectorul USVT, Cosmin Alin Popescu: „Începem să ne obişnuim ca la evenimentele importante pentru regiune şi ţară Alianţa Timişoara Universitară (ATU) să fie o voce comună a comunităţii universitare reunite ale celor patru universităţi timişorene. „Smart Diaspora 2023″ este un eveniment care se sincronizează cu agenda TM2023, fiind un eveniment major al anului viitor. Diaspora este România, iar prin această conferinţă participăm la construcţia brandului de ţară al României. Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timişoara este onorată să fie parte activă în realizarea acestui proiect. Contribuţia noastră se va concretiza în paneluri de importanţă strategică, noi urmând să contribuim la temele legate de apă şi sol, dar şi prin prezentarea, în premieră mondială, a unei soluţii inovativă din aria de interes a circulaţiei certificatelor pentru emisiile de carbon. De asemenea, vom interveni şi în tematica foarte actuală a securităţii alimentare, un domeniul în care se manifestă interese competitive în plan internaţional.”

Rectorul UPT, Florin Drăgan: „Remarc faptul că organizarea Conferinţei „Smart Diaspora 2023″ a fost posibil să fie adusă în Timişoara datorită celor două atuuri principale care au concurat. Primul constă în avantajele nete ale concentrării resurselor, pe care ATU le asigură prin formatul alianţei universităţilor timişorene, ceea ce niciun oraş universitar nu poate oferi, la un asemenea nivel de integrare. Al doilea atu l-a constituit, bineînţeles, prezenţa domnului rector al UVT, Marilen Pirtea, chiar în structura Guvernului României, prin calitatea domniei sale de consilier onorific al prim-ministrului pentru sprijinirea participării universităţilor româneşti la programele şi iniţiativele dezvoltate în Spaţiul European al Educaţiei şi în Spaţiul European al Cercetării, fapt care ne-a dat posibilitatea să câştigăm aprecierea şi sprijinul guvernamental. Timişoara va rămâne, în care care vor veni după 2023, cu legături permanente stabilite cu diaspora ştiinţifică, iar Universitatea Politehnica Timişoara va profita de avantajele acestor legături, prin atragerea de lectori cu experienţă din cercetarea academică internaţională, atât prin cursuri onsite cât şi online, care facilitează acest gen de colaborare.”

Rectorul UMFT, Octavian Creţu: „Este foarte important că am reuşit să aducem la Timişoara evenimentul „Smart Diaspora 2023”, într-o competiţie cu celelalte centre universitare româneşti. Până acum am privit diaspora ca pe cel mai important investitor în România, care au contribuit an de an la PIB-ul ţării. Dar au fost şi mulţi români emigraţi care s-au întors în ţară din diaspora, mă număr şi eu printre aceştia. Din păcate, nu avem legături cu toţi cei care se află în străinătate, iar aici mă refer la oamenii de ştiinţă, inovare, educaţie şi antreprenoriat, care constituie modele şi resurse pentru România. În sfera ştiinţelor medicale, am identificat personalităţi de primă clasă, din SUA sau alte ţări, care nu şi-au reluat legăturile directe cu ţara şi pe care îi vom invita să vină la Timişoara în 2023. Este momentul să încercăm un parcurs inteligent şi să apelăm la toţi cei care pot contribui la imaginea României în plan european şi mondial. „Smart Diaspora 2023″ va facilita aducerea multor resurse umane şi de cunoaştere în ţară, dar şi schimbul de tineri cercetători spre marile universităţi şi institute de cercetare ale lumii.”

De asemenea, preşedintele în exerciţiu al Alianţei Timişoara Universitară (ATU), rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a anunţat organizarea în 2023, în premieră, a unui târg educaţional internaţional sub auspiciile ATU – „Study in Timişoara”, un brand de oraş universitar devenit cunoscut şi care începe să fie de circulaţie internaţională. Acest eveniment se va adresa segmentului de studenţi români şi internaţionali şi va contribui la dinamica educaţională şi profesională regională.