15 august 2022

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: „SNSPA este în elita Universităţilor Europene de ştiinţe sociale”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Miercuri, 27 iulie 2022, Comisia Europeană a anunţat că CIVICA – Universitatea Europeană de Ştiinţe Sociale, alianţă universitară din care face parte Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), a fost selectată şi va primi până la 14,4 milioane de Euro sprijin financiar, pentru continuarea activităţii.

Comisia Europeană a propus pentru apelul Erasmus+ 2022-2027 un buget total de 272 de milioane de Euro, susţinând astfel dezvoltarea alianţelor universitare europene, selectate în anul 2019, şi încurajând transformarea instituţională a Spaţiului european al Învăţământului Superior şi Cercetării.

„SNSPA este în elita Universităţilor Europene de ştiinţe sociale. Privim cu mândrie, dar şi cu responsabilitate rezultatul selecţiei Comisiei Europene. Vom continua să construim universitatea viitorului, alături de partenerii noştri din alianţă, oferind studenţilor şi profesorilor din SNSPA oportunităţi inovatoare şi transnaţionale în educaţie şi cercetare. Este un succes al SNSPA şi al celorlalte (puţine) universităţi din România care au trecut prin această competiţie europeană. Pe de altă parte, nu pot să nu-mi exprim îngrijorarea cu privire la modul în care se discută despre viitorul universităţilor la noi în ţară. Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educaţiei din România susţine deschis, public, oficializarea imposturii academice. În acest moment, prin promovarea unui pachet legislativ fără minime norme morale şi de calitate, Ministerul Educaţiei din România devine primul impediment în calea excelenţei academice, prin oficializarea unor practici repudiate peste tot în lume, pe care doreşte să le ridice la rang de lege”, a susţinut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

CIVICA, alianţă care reuneşte în prezent zece instituţii de învăţământ superior de renume din Europa, a conturat un set ambiţios de acţiuni pentru viitor, într-un plan strategic pe care l-a propus în luna martie 2022. Această nouă finanţare oferă CIVICA şansa de a consolida o alianţă universitară europeană puternică în domeniul ştiinţelor sociale. În această nouă etapă, CIVICA îşi propune să dezvolte o viziune comună pentru anul 2030, cu priorităţi noi privind educaţia, cercetarea, inovarea şi serviciile în beneficiul societăţii.

CIVICA va încuraja cooperarea universităţilor membre, care acţionează împreună în beneficiul studenţilor, profesorilor, cercetătorilor, societăţii. Totodată, îi salută pe cei doi noi parteneri cu drepturi depline, IE University (Spania) şi SGH Warsaw School of Economics (Polonia), care se vor alătura alianţei, în mod oficial din luna octombrie 2022, când proiectul va începe o etapă nouă. Astfel, alianţa extinsă va conecta peste 72.000 de studenţi şi absolvenţi la o comunitate de 13.000 de cadre didactice şi aproximativ 7.000 de membri ai personalului administrativ.

Scopul principal al CIVICA este de a implementa viziunea Universităţii Europene, universitatea viitorului, până în anul 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, instituţiile partenere se angajează să consolideze şi să extindă alianţa prin dezvoltarea unui campus inter-universitar fizic şi digital, care va uni predarea cu învăţarea, cercetarea cu inovaţia şi societatea în ansamblul său, dincolo de graniţele culturale, lingvistice şi naţionale. Odată cu noile activităţi care vor începe în toamna anului 2022, membrii alianţei vor oferi studenţilor şi cercetătorilor din cadrul SNSPA şansa de a beneficia de mobilităţi de studii noi şi oferte educaţionale comune. Până în toamna anului 2026, alianţa îşi propune să crească mobilitatea studenţilor cu 25%, furnizând în acelaşi timp peste 2.000 de oferte educaţionale pentru studenţii aflaţi la licenţă şi masterat şi mai mult de 400 de activităţi de cercetare pentru tinerii doctoranzi, aflaţi la începutul carierei.

Amintim că Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a făcut parte din primul val de trei universităţi româneşti declarate câştigătoare de Comisia Europeană în competiţia pentru crearea Universităţilor Europene. CIVICA, consorţiul universitar din care face parte SNSPA, a fost selectat în anul 2019 pentru a crea una dintre cele 17 universităţi europene pilot. De la înfiinţarea sa de către opt universităţi europene de ştiinţe sociale de top, CIVICA a reuşit să dezvolte un campus interuniversitar cu adevărat european. Procedând astfel, a pilotat iniţiativa emblematică a Uniunii Europene de a îmbunătăţi parteneriatele strategice în învăţământul superior pentru a contribui la creşterea calităţii în educaţie şi a excelenţei în cercetarea europeană.

CIVICA – Universitatea Europeană de Ştiinţe Sociale reuneşte, în prezent, zece instituţii de prestigiu în domeniul ştiinţelor sociale, umaniste, în managementul afacerilor şi politicilor publice: Sciences Po (Franţa), Bocconi University (Italia), Central European University (Austria), European University Institute (organizaţie interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), SNSPA (România), Stockholm School of Economics (Suedia), IE University (Spania), SGH – Warsaw School of Economics (Polonia) şi London School of Economics and Political Science (Marea Britanie).

Sursa foto Facebook Remus Pricopie