Publicat: 3 Noiembrie, 2019 - 00:00
Share

Munții noștri aur poartă... Nu mergem mai departe pe ideea poetului, că “ noi cerșim din poartă-n poartă “. Deși ar fi de actualitate și de comentat. Ne agățăm doar de primul vers. Și începem cu reproșul că, mulți ne fandosim să mergem, aiurea, la alții, pe alte meleaguri, în concedii, căutând relaxare și cure de sănătate. Nu e rău nici asta, dar, întâi să vedem ce avem în ograda noastră. Pentru o vacanță agreabilă, pentru a sorbi niște bunăciuni locale, naturale, accesibile și benefice pentru organism. Aceste bio-sanitas de aur le putem găsi în multe zone din țara noastră. Mulți, probabil, nici nu aude ele, nu le cunosc.
Iată, bunăoară, stațiunea montană, balneo-climaterică, Balvanyos, județul Covasna, situată la 24 kilometri de la Târgu Secuiesc spre Tușnad, este o oază de sănătate și de relaxare. Cu resurse și bogății date de mama natură, izvoare de ape termale, tămăduitoare, aer pur, ozonat, îmbogățit de brazi și stejari seculari, liniște de pădure montană, împrejurimi cu zestre naturală unică în Europa, ca lacul vulcanic Sfânta Ana (950 m.altitudine), Tinovul Mohos, un crater vulcanic frate cu “Sfânta Ana”, sau Peștera Sulfuroasă, cea mai mare mofetă naturală din Europa, care scoate zilnic peste 3000 de metri cubi de hidrogen sulfuric, gaze curative pentru cei cu afecțiuni vasculare și ale circulației periferice a sângelui. Apoi, peisajul sălbatic, virgin, nepoluat, al muntelui Bodoc. În interior, găsim masajul subacvatic, cu jet de apă termală sărată, piscinele interioare și de pe terasă, saunele, camera salină, sala de fitness, masajul corporal, procedurile kineto-terapeutice etc., ce oferă impulsuri benefice de sănătate, de relaxare. Și, nu trebuie să mergi in Columbia sau în Insulele Java, pentru a găsi similare tămăduitoare. Sunt aici, la noi, la doi pași.
Totul armonizat cu o bună deservire, curățenie și solicitudine din partea “servanților”,la înălțimea unui resort de patru stele.
Să nu credeți că acest reportaj este publicitar. N-am cerut și n-am primit nici un banca publicitate. De fapt, nici nu are nevoie această stațiune covăsneană de reclamă.Este full și vara și iarna. Recompensa noastră a fost buna primire, ospitalitatea și beneficiul sănătos al procedurilor terapeutice. Totul contra-cost.
Dovadă că nu punem semnul publicității, ca la tv., este, iată, că mai și “scârțâim” la unele neplăceri. Precum prețurile cam piperate ( deh, ne aflăm în zona trdițională de paprika !), mai facem pe cârcotașii, când nu găsim loc de parcare, sau când mașina tușește prin gropile de pe șosea, de parcă ar fi în București. Mai înjuri, mai înghiți în sec...
Măcar aerul e curat. Și gratis. Oricum, stațiunea merită a fi cunoscută.La fața locului.
DUMITRU BUJDOIU
Filiala Brașov a Uniunii Ziariștilor Profesioniști

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: