Publicat: 6 August, 2020 - 10:07
Share

Astăzi, 5 august 2020, a avut loc pentru prima oară în România, de la declararea stării de urgenţă, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii domeniului HORECA şi a instituţiilor de control (ANAF, AJOFM, Poliţie, etc.), la invitaţia dlui Vlad Oprea, Primarul oraşului Sinaia. Evenimentul a avut loc în grădina Centrului de Conferinţe Casino Sinaia şi a avut ca tema principala identificarea în comun a unor soluţii locale de deblocare a activităţilor economice din oraş.

La întâlnire au participat:
- dl. Vlad OPREA - Primarul oraşului Sinaia
- dl. George BARBU - Primarul oraşului Azuga
- dl. Cristian IONESCU - Prefectul judeţului Prahova
- dl. Eduard COZMINSCHI - Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
- dl. Vasile CISMARU - Şef Administraţie Adj. Colectare Persoane Juridice în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală
- dl. Colonel Liviu COMAN - Inspector Şef - Jandarmeria Prahova
- dl. Colonel Mihai DRĂGAN - Inspector Şef ISU Prahova
- dl. Comisar Marius IORGA - Şef Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova
- dna. Dumitra IONESCU - Inspector Şef ITM Prahova
- dna dr. Anca Nicoleta DIŢU - Şef Serviciu Control Oficial în domeniul Siguranţei Alimentare în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova
- 40 de reprezentanţi din domeniul HORECA din Sinaia şi Azuga

Agenda întâlnirii:
- Prezentarea de către reprezentanţii instituţiilor a măsurilor active de spijin luate la nivel naţional pentru susţinerea turismului şi a agenţilor economici din domeniu;
- Sesiune de intrebari si raspunsuri pe cazurile intalnite in oras in timpul actiunilor de control
- Prezentarea axelor de finanţare europeană pentru industria hoteliera şi a serviciilor alimentare;

Vlad Oprea - Primarul oraşului Sinaia
"Sinaia este cea mai sigură staţiune din Romania în acest context epidemiologic şi este extrem de important să avem cadrul legislativ şi susţinerea instituţiilor abilitate pentru redresarea industriei turismului. Profit de această ocazie pentru a ruga inspectorii care vin în control să se focuseze în principal pe îndrumare şi informare. Nu este normal să vedem prin oraş sâmbăta, duminica, echipe mixte de 10-15 inspectori cu atribuţii de control desfăşurând la ore de vârf verificări. Agenţii economici sinăieni nu sunt infractori !

Înţelegeţi că în momentul în care pătrundeţi în forţă, pur şi simplu se sistează toată activitatea, iar clienţii părăsesc locaţia.
Avem nevoie de sprijin şi de un parteneriat real pentru a depăşi această criză.

Totodată mă aştept să aplicaţi sancţiuni şi consumatorilor care nu respectă regulile de prevenţie şi protecţie pentru a ne proteja staţiunea.

Având în vedere oportunităţile de finanţare din fonduri europene, anunţate de Guvernul României, pentru sectorul HORECA, în valoare de 350 de milioane de euro, rog agenţii economici să atragă aceşti bani în oraş. Primăria oraşului Sinaia va oferi sprijin şi consultanţă gratuita de specialitate tuturor acelora care doresc să depună proiecte.

Datorită situaţiei economice din ultimele 6 luni, veniturile bugetului local au scăzut cu 60% şi nu ne permitem reducerea impozitelor şi taxelor locale, deoarece rămânem fără sumele necesare acoperirii contribuţiei de 2% pentru cele 10 proiecte europene contractate. În schimb vom intensifica campaniile de promovare a staţiunii şi vom oferi gratuit spaţii pentru organizarea de către agenţii economici de evenimente."

Cristian Ionescu -Prefectul judeţului Prahova
"Încep prin a spune că suntem oameni şi ne interesează problemele dumneavoastră, că îmi doresc să aveţi mai multă încredere în noi, ca autorităţi şi să ne consideraţi parteneri. Ştiu că ultimele şase luni au fost o provocare pentru domeniul HORECA şi că vă confruntaţi cu multiple probleme şi incertitudini, cum ar fi faptul că restaurantele sunt în continuare închise şi că vă este afectată activitatea din cauza unor cazuri izolate de agenţi economici care nu au respectat măsurile de protecţie şi prevenţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ca urmare a solicitărilor primite de la dumneavoastră Instituţia Prefectului va realiza un catalog al tuturor măsurilor adoptate în ultimele luni. Vom încerca să le diferenţiem în funcţie de capacitatea unităţii de cazare / alimentaţie publică, dar şi să oferim soluţii viabile şi practice." - Cristian Ionescu, Prefectul judeţului Prahova

Agenţii economici au ridicat în cadrul întâlnirii următoarele probleme:
- Lipsa campaniilor de informare şi limitarea implicării doar la controale excesive, urmate de sancţiuni din partea autorităţilor.
- Lipsa unei proceduri unitare elaborată în baza tuturor măsurilor şi hotărârilor luate la nivel naţional pentru domeniul turismului.
- Redeschiderea restaurantelor.
- Limitarea programului de funcţionare a teraselor.
- Lipsa cadrului legislativ în ceea ce priveşte înmulţirea excesivă a animalelor sălbatice şi coborârea lor în intravilanul oraşului Sinaia.

Primăria oraşului Sinaia va continua organizarea unor astfel de întâlniri de lucru din dorinţa de a sprijini mediul de afaceri sinăieni.

Biroul de presă
Primăria oraşului Sinaia

Tag-uri Institutii: