Publicat: 21 Noiembrie, 2017 - 19:20

Există și cărți pentru copii care nu-și pierd farmecul și atracția nici după decenii. Este cazul cărții publicate de Stelian Țurlea în 1999 și republicate acum de Editura Integral – Cavalerul spațial. Retipărirea beneficiază de desenele arhitectei Cristina Țurlea.

Cavalerul spațial este a doua carte din seria cu Daniel, un băiat care crește de la volum la volum (Pasărea nopții, Cavalerul spațial, Călătorie fantastică în vreme de eclipsă, Virusul mileniului, Daniel și Dracula, Magicianul în Pădurea Uitării, Planeta portocalie și Prințul iluziilor). Povești care se întâmplă în zilele noastre, în care zânele, zmeii, balaurii și căpcăunii sunt înlocuiți de automobile, metrouri, roboți și computere, iar copiii care trăiesc printre blocurile de beton sunt atrași mai mult de patinele pe rotile și jocurile pe calculator.

Cunoscutul critic literar Alex Ștefănescu scria, la apariția primei ediții:

”În Cavale­rul spaţial, Stelian Țurlea face o adevărată risi­pă de talent literar pentru a-i încânta pe micii săi cititori. Iar drept rezultat, îi cucereşte şi pe maturi, bineînţeles dacă aceştia au cultura literară necesară pen­tru a sesiza rafinamentul unui text aparent simplu.

Este vorba de un roman pi­caresc, a cărui acţiune se petre­ce în zilele noastre. Personajele principale sunt un copil, Daniel, si unchiul său, Don Pedro, un bărbat solitar şi excentric, care merge pe stradă cu patine cu rotile şi locuieşte într-o cabană din munţi, după ce a fost un parlamentar neconvenţional, gata să spună oricând ce crede, indiferent de reacţiile asistenţei.

Printr-un fel de dezlănţuire progresivă a imaginaţiei, prozatorul intro­duce în cartea sa şi elemente de SF, şi referiri la viaţa politică românească de azi, şi reprezen­tări onirico-satirice ale războiu­lui din Iugoslavia.”

Dacă veți îndemna copiii sau nepoții să citească această carte sau o veți face chiar dumneavoastră pentru ei, încântarea va fi de amândouă părțile.

 

Cartea va fi lansată la Târgul de Carte Gaudeamus, sâmbătă, 25 noiembrie, ora 13.

 

                                                                            

 

Tag-uri Nume: