Publicat: 24 Iulie, 2012 - 00:00

În iarnă, când termometrul se congela la -200 C ne întrebam unde este încălzirea globală. Acum, la +420C (la umbră), când simţi că totul fierbe-n jurul tău, am aflat răspunsul. Parcă începem să acordăm mai multă atenţie celor care vorbesc despre distrugerea habitatului nostru. Vom reuşi să ne adaptăm (ca specie), vom avea timp să gasim soluţii pentru o emigrare pe alte planete sau ne vom împăca cu gândul pieirii?

Dacă în urmă cu nişte săptămâni ne puneam problema excesului de ploi, acum evaluăm pierderile ce se conturează pe măsura prelungirii perioadei de arşiţă. La grâu specialiştii apreciază că avem producţii bune calitativ, însă diminuate, faţă de anul trecut, cu 20-25%.  Situaţia este mult îngrijorătoare la culturile semănate-n primăvară (porumb, floarea soarelui, furaje, etc). Evaluarea culturilor calamitate şi predicţii pentru situaţia în care seceta va continua este necesară pentru inerentele intervenţii ale statului în condiţiile Legii 381/2002. În cazul unor calamităţi pe areale extinse, producătorii vor trebui ajutaţi (financiar) să susţină campania de însămânţări de toamnă, baza producţiei agricole din anul viitor! 

Deşi nu foarte semnificativă, măsura încadrării (între anumite ore) preţului pentru energia utilizată la irigaţii la tariful Tip B (Ord. ANRE 26/25.06.2012) este una din preocupările bune ale MADR. Totuşi cred că actele normative trebuiesc elaborate ceva mai atent (vezi Ord. MADR 146/12.07.2012 alin.2). Nu este acelaşi lucru să ai tarif redus între orele 20-22, cu 22-20! MADR a considerat că este bine să nu facă recomandări (de piaţă) agricultorilor, lăsându-i în special pe producătorii mici şi mijlocii la cheremul samsarilor. Nici de controale (aşa cum au promis) nu prea s-au ocupat. Până acum hărmălaia comerţului la negru este parcă mai dezvoltată ca niciodată.

În loc să ne ocupăm de ţara asta,care ne suportă cu încăpăţânare, mergem pe la curţile europene să explicăm că toţi ambasadorii şi observatorii lor sunt nişte tâmpiţi şi nu înţeleg nimic din ce se întâmplă în România. Ori la noi  nu se întâmplă nimic (bun) din '89 încoa! Cei mai trecuţi prin viaţă am putea crede că, depăşiţi de vremuri, nu înţelegem blitz war-ul tinerei generaţii de politicieni. Pus bine la punct de regizori rozalii, pe care-i simţim în spatele cortinei şi, care numai de bunul mers al ţării nu se perpelesc, planul de acaparare a puterii nu a putut ascunde încălcări grave ale regulamentelor,  cutumelor parlamentare şi, cel mai rău, încălcarea ordinii constituţionale. Fiind unul din semnatarii Constituţiei României, îmi amintesc câtă atenţie a fost acordată relaţiilor şi mecanismelor între puterile statului, elementelor de siguranţă pentru menţinerea în echilibru al raportului de forţe. Care iată se pot da peste cap în două zile dacă, cu rea credinţă,...se încalcă regulile! 

În perioada următoare se va încerca o mimare a respectarii angajamentelor luate în faţa Europei însă gândul ascuns este ca lucrurile să rămână în josnicia lor. Guvernul a emis o OUG 41/2012 prin care modifică Legea 381/2012 a referendumului, prin stabilirea unei excepţii (eliminarea cvorumului de validare) numai ptr. cazul suspendării preşedintelui. Ordonanţa nu este atacată de (singurul abilitat) noul avocat al poporului şi se preferă hăţişul parlamentar. Chiar dacă va fi criticat, Paramentul va suporta cu stoicism blamul pentru singurul scop al USL: detronarea lui Traian Băsescu. Miza este enormă mai ales pentru puşcăriabilii parlamentari care au votat suspendarea preşedintelui. Existand un cvorum de validare a referendumului, Băsescu are mari şanse să revină la Cotroceni chiar în condiţiile în care susţinătorii lui vor fi în minoritate. Curtea Constituţională nu a lăsat loc de echivoc în legătură cu condiţiile de validare a referendumului însă limbajul dublu (Bruxelles-Bucureşti) şi toate atitudinile zburdalnicilor politicieni mă duc cu gândul că o să le-o tragem europenilor. Şi apoi să vezi încredere, intrare în Schengen, colaborare şi investiţii!

Oricare din variante se va consuma, excelând în  ridicol, cel puţin un actor de pe scenă va trebui să dispară. Cine va fi nebunul sacrificat?

                                                              

Format: