Publicat: 10 Aprilie, 2012 - 20:30
Share

 Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Banca Națională a României (BNR), organizează în data de 11 Aprilie 2012 conferința cu tema „Reforma finanțelor publice în Uniunea Europeană”.

Evenimentul va avea loc în Sala Mitiță Constantinescu (BNR, intrarea din strada Doamnei, nr.8), începând cu ora 15,30, si se va bucura de prezența Ministrului Afacerilor Europene,Leonard Orban, a Ministrului Finanțelor Publice, Bogdan Drăgoi, a consilierului Guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru, precum și a prof.univ.dr., Director General al Institutului European din România, Gabriela Drăgan.

Punctul de plecare al discuțiilor va fi rezultatul cercetărilor întreprinse în cadrul studiului privind „Adoptarea Pactului Euro Plus: Implicații asupra politicii fiscale a României”. Autorii studiului, Daniel Dăianu (coordonator), Laurian Lungu si Ella Kallai, vor susține prezentări pe marginea cercetării desfăsurate. Vor participa, de asemenea, Valentin Lazea, economist sef, Banca Națională a României, Moisă Altăr, prof.univ.dr. Academia de Studii Economice, Liviu Voinea, conf.univ.dr., Scoala Națională de Studii Politice si Administrative. Dezbaterea va fi moderată de Aurelian Dochia, analist economic, managing partner Concept.

La dezbatere au fost invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor beneficiare, reprezentanți ai mediului academic si de cercetare, experți si analisti din domeniile economie, finanțe, bănci, reprezentanți ai societății civile, studenți etc.

Studiul „Adoptarea Pactului Euro Plus: Implicații asupra politicii fiscale a României” porneste de la o analiză a impactului crizei economice si financiare asupra regimurilor instituționale si de politici existente la nivelul UE, respectiv asupra Pactului Euro Plus, cel mai recent instrument creat pentru a consolida Pactul de Stabilitate si Crestere. Lucrarea prezintă scenarii vizând evoluția principalilor indicatori economici, si evaluează dezechilibrele înregistrate la nivel macroeconomic între statele membre, diferențele de productivitate si competitivitate si capacitatea diferitelor state membre de a răspunde eficient la socurile piețelor. Toate aceste elemente, la care se adaugă constrângerile unor piețe ale muncii rigide în mare parte dintre statele membre, nu permit Uniunii Monetare să gestioneze corespunzător crize majore. Ca beneficii identificate de autori pentru noile state membre care nu au adoptat încă moneda euro, inclusiv pentru România, Pactul Euro Plus prezintă avantaje ce vizează o monitorizare sporită a politicilor economice, cresterea convergenței, dar si accelerarea reformelor structurale necesare consolidării fiscale.
Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului de Studii de Strategie si Politici – SPOS 2011.