17 septembrie 2021

Reforma urbanismului iniţiată de Ministerul Dezvoltării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor este cu un pas mai aproape de a fi adoptat, a arătat astăzi ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi al administraţiei, Cseke Attila. „Scopul este să încurajăm dezvoltarea prin proceduri şi autorizări mai simple”, a spus ministrul.

MDLPA a identificat problemele legate de legislaţia în vigoare, a elaborat elementele de reformă a noului Cod, act normativ care va conţine şi propunerile specialiştilor din domeniu, a arătat Cseke Attila.

Ministrul a spus: În acest scop astăzi a avut loc prima reuniune a comisiei din care fac parte reprezentanţii comisiilor de specialitate ale Parlamentului, reprezentaţii ministerelor vizate de propunerea legislativă, membrii asociaţiilor comunelor, oraşelor şi municipiilor din România, şi asociaţiile experţilor din domeniu. În comisie vor fi formulate observaţii şi propuneri venite din partea arhitecţilor şefi ai localităţilor, ai autorităţilor publice locale, ai ISC şi ANCPI, respectiv din partea ministerelor, a Parlamentului şi a Consiliului Legislativ.

După cum este cunoscut, MDLPA a anunţat elaborarea unui nou Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor care va uni, într-un singur act normativ, 21 de legi, ordonanţe şi hotărâri în vigoare în prezent. Pe lângă digitalizare, unificarea prevederilor şi a terminologiei, noul Cod prevede reforme care vor debirocratiza şi simplifica procedurile de adoptare a planurilor urbanistice generale şi a autorizaţiilor de construcţie.

„Planurile Urbanistice Generale ale localităţilor sunt supuse unui proces de adoptare care poate dura mai mulţi ani. Scopul este să simplificăm reglementările pentru a grăbi procedura. Astfel, construcţiile pot fi autorizate mai simplu, iar localităţile se pot dezvolta”, a conchis Cseke Attila.

Forma finală a propunerii de act normativ va fi înaintat Parlamentului şi poate intra în vigoare după adoptarea acestuia şi publicarea în Monitorul Oficial.