Publicat: 4 Martie, 2012 - 13:47
Share

Potrivit unor surse, omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cercetat şi dat în consemn la frontieră în dosarul privind un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani s-a prezentat, Duminică, la sediul DIICOT Mehedinţi.

Omul de afaceri este acuzat că a produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro.

Mihai Gheorghe şi Mihai Ion acuzați în același dosar au fost daţi, Luni dimineaţă, în consemn la frontieră.

Polițiștii au efectuat, Sâmbătă dimineață, treizeci de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Cluj, Hunedoara, Timiş şi Argeş. A fost vizat un grup infracţional  specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani acuzat că a creat un prejudiciu de 20.000.000 de euro.

Se pare că omul de afaceri Cătălin Spătaru, supranumit "regele asfaltului din Argeş", este căutat de anchetatori în acest caz. Potrivit unor surse, acesta a părăsit deja țara.
La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinţi au fost aduse deja pentru audieri 25 de persoane, în urma percheziţiilor din Strehaia. În urma percheziţiilor la domiciliile acestora din Strehaia au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme și maşini de lux.
Procurorii doresc să-l audieze pe  Petrică Toma, din Hunedoara, fost comisar şef la Garda Financiară, proprietarul Hotelului Roman din Herculane.

Conform procurorilor DIICOT, liderii grupării ar fi identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, "acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale", conform DIICOT.

"Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro", susține DIICOT.