Publicat: 3 Iulie, 2013 - 08:16
Proiectul Cortina de Fier (ICT) este susţinut de Programul de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei (SEE) şi îşi propune să dezvolte şi să promoveze ruta Eurovelo 13, într-un larg parteneriat la nivel european.
 
Continentul Europa a fost împărţit în Europa de Est şi Europa de Vest timp de aproape o jumătate de secol de către "Cortina de Fier", o graniţă care pornea de la Marea Barents şi ajungea la Marea Neagră. Ruta "Cortina de Fier" invită oamenii să urmărească şi să (re)descopere experienţa diviziunii Europei, prin intermediul unui traseu cicloturistic cu o lungime totală de aproximativ 9.000 km, de-a lungul graniţei de vest a statelor fostului Tratat de la Varşovia. Ruta străbate 20 de țări, din care 14 sunt membre ale Uniunii Europene, îmbinând cultura, istoria, politicile, natura și turismul durabil în Europa. 
 
Scopul proiectului este să unească regiunile din sud-estul Europei printr-un traseu de lungă distanță pentru biciclişti, să îmbunătăţească accesibilitatea la serviciile specifice bicicliştilor, să conecteze cicloturismul cu transportul public, să promoveze cicloturismul şi transportul alternativ durabil. De asemenea, acest proiect asigură oportunităţi pentru schimburi de experienţă şi transfer de bune practici între partenerii proiectului.
 
La nivel regional, proiectul va contribui la creşterea calităţii serviciilor pentru cicloturism,  transport şi turism durabil.  
 
Parteneriatul proiectului este format din: Agenţii de Dezvoltare Regională din: Austria, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, România, Republica Macedonia şi ONG-uri din Slovacia, Croaţia, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Grecia. Proiectul este susținut de Parlamentul European și de Federaţia Europeană a Bicicliștilor, având în vedere că aceasta este o iniţiativă care contribuie la dezvoltarea şi promovarea Reţelei EuroVelo.