29 iunie 2022

Regizoarea Leta Popescu montează pentru prima dată la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Una dintre cele mai cunoscute voci ale teatrului contemporan românesc, regizoarea Leta Popescu, montează pentru prima dată pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi.
Evenimentul este cu atât mai aşteptat, cu cât Leta este originară din Galaţi. Aici s-a născut, a crescut şi şi-a descoperit pasiunea pentru teatru.

La „Fani Tardini” Leta regizează spectacolul VRABIA, pentru care semnează şi textul, un text inspirat din oraşul de la Dunăre.

Împrumutând elemente din viaţa personală, Leta urmăreşte în VRABIA evoluţia de la copilărie până la maturitate a unei fete care creşte într-un oraş industrial din România postcomunistă.

Pornind de la copilăria şi adolescenţa ei în cartierul Ţiglina 4 din Galaţiul anilor ’90-2000, Leta vorbeşte, de fapt, despre copilăria şi adolescenţa unei generaţii, iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăţilor tranziţiei.

Leta a început deja repetiţiile cu trupa Teatrului „Fani Tardini” avându-i alături pe Bogdan Spătaru, scenograf, şi Oana Hodade, care semnează universul sonor. Distribuţia spectacolului este numeroasă şi include 17 actori.

Spectacolul va avea premiera la începutul lunii iulie 2022.

Spectacolul VRABIA face parte din PROIECT 9. TEATRU ROMÂNESC CONTEMPORAN, un program artistic pe trei stagiuni iniţiat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu participarea regizorilor Leta Popescu, Adi Iclenzan şi Cristian Ban. Cei trei montează aici până în 2024 câte trei spectacole care au la bază texte româneşti de teatru, texte noi scrise special pentru trupa de actori de la Galaţi, dar şi creaţii colective generate de actori sub îndrumarea regizorilor.

VRABIA este al treilea spectacol din acest proiect, după… ÎN ŢARA MINUNILOR, creaţie colectivă, regia: Adi Iclenzan, care a avut premiera în februarie 2022, şi O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali, regia: Cristian Ban, care a avut premiera în aprilie 2022.

LETA POPESCU
Leta Popescu (n. 1989, Galaţi) activează pe scenele din România începând cu anul 2013. În cei nouă ani de la absolvirea Facultăţii de Teatru de la Cluj a regizat peste 20 de spectacole atât în teatre naţionale şi municipale, cât şi în spaţii alternative şi companii private. Spectacolele Letei Popescu au fost în atenţia criticii teatrale: câştigă alături de echipa spectacolului PARALLEL Premiul Uniter pentru Debut în 2014, este nominalizată la Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru (IN)CORECT în 2021, câştigă premii în cadrul Bucharest Fringe pentru TOTUL E FOARTE NORMAL în 2018 şi pentru CASSANDRA în 2021.

Leta Popescu îşi creează propriile proiecte regizorale în care abordează teme ale prezentului, fără a face un tip de teatru militant, ci încercând să depisteze vibraţiile lumii trăite împreună cu echipa artistică. Proiectul de regie din care face parte şi spectacolul VRABIA este un program de teatru popular în care regizoarea revizitează structurile clasice, mecanismele comice, poveştile cu tâlc, într-o rescriere care nu trădează căutările artistice.

BOGDAN SPĂTARU
Ioan Bogdan Spătaru (n. 1981) este scenograf şi grafician. A absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, departamentul Scenografie. După absolvire semnează scenografia a peste 20 de spectacole în Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul de Comedie), dar şi în ţară (Târgu Mureş, Satu Mare, Galaţi etc.). A semnat scenografii pentru spectacole ale regizorilor Theodor Cristian Popescu, Adi Iclenzan, Gelu Colceag, Teodora Câmpineanu, Vlad Zamfirescu sau Emanuel Pârvu. Spectacole a căror scenografie îi poartă semnătura au fost selectate la festivaluri importante din România.

OANA HODADE
Oana Hodade este o artistă care lucrează predominant în teatru şi arte performative. A absolvit Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, cu o licenţă în Actorie, şi în prezent este masterandă în Regia Teatrului Contemporan la aceeaşi universitate. Din 2014, colaborează constant cu spaţiul Reactor de creaţie şi experiment Cluj, unde contribuie ca actriţă şi performer la cercetarea de noi mijloace de expresie artistică. Explorează fragilitatea, intimitatea, spaţiul personal, urbanismul, ritualurile şi rutinele vieţii de zi cu zi prin performance, imagine, text şi sunet. Practica ei artistică se concentrează în principal pe memorie şi limbaj, fiind interesată de o comunicare directă şi afectivă ca o completare a gândirii conceptuale în artele contemporane.

Oana este interesată, de asemenea, de arta sunetului. A realizat atmosfera sonoră pentru spectacolele (IN)CORECT, regizat de Leta Popescu (Reactor Cluj, 2020) şi SCLAVI, în regia lui Cosmin Panaite (Teatrul Matei Vişniec Suceava, 2022).