Publicat: 9 August, 2019 - 20:25
Share

Regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a urcat aseară, 8 august, pe scena festivalului din Sfântu Gheorghe pentru a primi Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale. Momentul a fost urmat de proiecţia primului său lungmetraj de ficţiune "My Joy". În introducerea acestui film, pe scenă a urcat şi actorul român Vlad Ivanov, colaborator al cineastului la primele sale lungmetraje de ficţiune, "My Joy" şi "In the Fog".

"Am venit la ANONIMUL direct din studioul de editare al următorului meu film, care va fi prezentat în câteva săptămâni în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia. Nu mă opresc, nici măcar acum, după ce am primit acest trofeu, am foarte multe filme de făcut, inclusiv ceea ce cred că va fi cel mai bun film al meu. Vă mulţumesc pentru acest premiu şi pentru că arătaţi publicului filmele mele.", a spus Sergei Loznitsa în discursul său de acceptare a Trofeului ANONIMUL, înmânat de directorul artistic al festivalului, Miruna Berescu.

"Oamenii normali nu fac niciodată cinematografie. Trebuie să fii puţin nebun să participi la o astfel de activitate, care este ciudată, pentru că nimeni nu ştie ce facem. Nu există, ştiţi. Apare şi dispare imediat.", a mai adăugat Sergei Loznitsa.

Festivalul de Film ANONIMUL îi dedică regizorului Sergei Loznitsa o retrospectivă cu şapte dintre filmele sale: "My Joy", "In the Fog", "A Gentle Creature", "Donbass", "Maidan", "Austerlitz" şi "The Trial". Actorul Vlad Ivanov, de asemenea invitat special la ANONIMUL 2019, se regăseşte pe genericul a două dintre cele 4 filme de ficţiune regizate de Loznitsa - "My Joy" şi "In the Fog".

Regizorul Sergei Loznitsa a sosit la ANONIMUL alături de Maria Choustova, director de casting şi producător, care a înfiinţat alături de Loznitsa casa de producţie Atoms & Void şi care va participa, alături de acesta, la sesiunile de întrebări şi răspunsuri, care vor avea loc în cadrul festivalului:

"Suntem norocoşi să avem colegi atât de talentaţi în România ca Vlad Ivanov, cu care sunt sigură că vom mai lucra, ca directorul de imagine Oleg Mutu, cu care Sergei a lucrat la toate cele patru filme de ficţiune ale sale, precum şi mulţi alţi colaboratori de aici. România este parte din viaţa şi opera lui Sergei".

Sâmbătă, 10 august, de la ora 15.00, Sergei Loznitsa va susţine un masterclass, iar cel de-al doilea lungmetraj de ficţiune al său, "A Gentle Creature", va rula înaintea Galei de Închidere a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL.

Printre cineaştii care de-a lungul timpului au fost primit Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia la frumuseţea cinematografiei universale se regăsesc Park Chan-wook, Emir Baigazin, Michael Franco, Nuri Bilge Ceylan, Ken Loach, Istvan Szabo şi Krzysztof Zanussi.

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL are loc în perioada 5 - 11 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. Accesul la proiecţiile din cadrul festivalului este gratuit.

*** Silva prezintă ediţia a 16-a a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundaţia Anonimul şi Asociaţia FAMart.

Proiect cultural co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România şi Dacin Sara.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: