27 noiembrie 2021

„Reguli elementare care trebuie respectate pentru a evita îmbolnăvirea cu COVID-19”.

covid pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cazul în care aș fi cunoscut aceste reguli, prezentate convingător și le-aș fi respectat cu strictețe, nu aș fi ajuns să mă îmbolnăvesc cu COVID, destul de rău, să ajung în spital (în luna august a acestui an) etc.

Acum sunt bine, cu o refacere chiar spre foarte bine

 Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița

  1. Cauzele îmbolnăvirii cu COVID-19

Numeroase persoane se îmbolnăvesc cu COVID-19 din cauză că:

1) nu cunosc modul în care se transmite virusul numit SARS-CoV-2 (care este unul dintre sutele de virusuri din familia corona-virusului) care provocă boala numită COVID-19;

2) nu respectă regulile elementare prin care se poate preveni îmbolnăvirea, prezentate în cele ce urmează.

  1. VORBITUL, TUȘITUL și/sau STRĂNUTUL fără mască la gură,sunt un mare pericol de contaminare cu virusul SARS-CoV-2

Când o persoană care are COVID-19 vorbește, tușește și/sau strănută fără mască la gură și când își suflă nasul sau scuipă, aceasta împrăștie „un mic nor” de particule (picături mai mari și mai mici) – aerosoli – de lichid infectat.

Dacă se pune batista, mâna, mâneca sau altceva la gură, o parte din aceste particule sunt reținute, dar o altă parte tot sunt împrăștiate în aer.

Sunt persoane bolnave cu COVID care, fie nu mai apucă, fie neglijează să-și pune batista, mâna, mâneca sau altceva la gură atunci când tușește sau strănută, ceea ce face ca acel „un mic nor” de picături de diferite dimensiuni să se împrăștie când bate vântul până la o distanță de 7 – 8 metrii, cu o viteză maximă de până la 10 – 30 metri pe secundă.

Când vorbește în mod obișnuit, fără să bată vântul, omul bolnav împrăștie virușii până la o distanță de un metru, până la doi metrii când tușește și până la trei metrii când strănută.

Același lucru se întâmplă și în cazul în care o persoană bolnavă cu COVID nu poartă mască: pe unde merge, aceasta împrăștie „un mic nor” de particule până la o distanță de un metru, dacă nu bate vântul.

În cazul în care ești în fața unei persoane bolnavă cu COVID și vorbești cu ea fără să porți mască, riscul este foarte mare să contactezi această boală.

În cazul în care bate vântul, acei aerosole se împrăștie până la o distanță chiar de 10 metri, așa cum vedem la fumul de țigări.

Toate obiectele pe care cad aceste particule ajung să fie infectate cu virusul numit SARS-CoV-2 care provocă boala numită COVID-19.

Oamenii care ating suprafețele contaminate, iar apoi duc mana la GURĂ, la NAS și/sau la OCHI, se pot infecta la rândul lor.

  1. Virusul se transmite și pe cale aeriană

Virusul se transmite și pe cale aeriană, prin picături respiratorii, pe care oamenii le elimină prin expirație atunci când vorbesc, tușesc sau strănută.

Spre exemplu, o persoană care se afla la o distanță de un metru de o altă persoană infectată se poate îmbolnăvi ușor, pe cale aeriană.

Așa cum gripa se răspândește pe cale aeriană, așa se răspândește și acest virus.

De pildă, dacă ai ghinionul să fii surprins de un „decăzut”, bolnav cu COVID, care îți strănută în față, riscul este foarte mare să contactezi această boală.

Fie și numai din cele de mai sus rezultă cu claritate necesitatea ca toată lumea ar trebui să poarte măști.

  1. Timpul dintre expunerea la virus și momentul de debut al simptomelor

 Timpul dintre expunerea la virus și momentul de debut al simptomelor (adică perioada de incubație) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 este estimata ca fiind între două și 14 zile.

În acest interval se presupune că persoanele care nu știu că sunt infectate și care nici nu prezintă simptome, pot să transmită virusul.

  1. Timpul cât rezistă virusul în aer și pe obiecte

Există mai multe puncte de vedere cu privire la timpul cât rezistă virusul în aer și pe obiecte, dintre care menționez:

5.1. Conform unor cercetări, se consideră că virusul SARS-CoV-2 rămâne „în viață”, în aer și pe suprafețe, timp de 3 ore, iar concentrația îi scade la jumătate în 1-2 ore.

5.2. Conform altor cercetări, acest virus poate supraviețui pe anumite suprafețe, la temperatura de aproximativ 20 grade Celsius, timp de aproximativ doua zile.

5.3. Se consideră că virusul SARS-CoV-2 rezistă o perioadă mai lungă pe suprafețe de plastic și de oțel inoxidabil, de până la 72 de ore (3 zile), așa cum sunt clanțele ușilor, balustradele de la scări, de la magazine etc. Perioada de reducere a concentrației la jumătate este de aproximativ 7 ore de la căderea pe suprafața de plastic și 6 ore de la căderea pe suprafața de oțel inoxidabil.

5.4. Unii cercetători susțin că virusul ar putea supraviețui: timp de cel puțin trei ore în aerosoli (picăturile aeriene); până la 4 zile pe lemn; până la 72 de ore pe suprafețe dure, strălucitoare, cum ar fi plasticul, oțelul inoxidabil și sticla; până la 24 de ore pe suprafețe fibroase și absorbante, cum ar fi carton, hârtie, țesătură; până la 4 ore pe cupru.

Suprafețele de oțel inoxidabil și cele de plastic (pe care virusul rezistă cel mai mult) sunt unele dintre suprafețe cele mai atinse de un număr foarte mare de oameni atunci când:

1) urcă și coboară scările de la bloc, de la magazine, de la instituții, de la mijloacele de transport în comun (și în interiorul acestora) etc.; copii și bătrânii „le freacă” cel mai mult;

2) se deschid și se închide orice ușă de la un bloc, de la un magazin, de la o instituție.

Deci, atenție foarte mare la atingerea obiectelor de otel inoxidabil și la cele de plastic: în cazul în care ați atins asemenea suprafețe, pentru a reduce riscul de infecție și de răspândirea virusului 1) evitați să duceți mana la nas la, gură și/sau la ochi și 2) spălați mâinile cât mai repede.

  1. Transmiterea virusului se face și prin atingerea telefonului mobil

Se consideră că virusul rezistă pe telefonul mobil aproximativ doua zile, perioadă în care se poate transmite.

Ca urmare, în cazul în care telefonul a fost atins, a fost folosit și/sau a fost infectat pe altă cale (precum prin strănutul, tușitul altor persoane), este stric necesar ca 1) să vă spălați pe mâini cât mai repede și 2) acesta fie curățat minuțios în cel mai scurt timp.

Curățarea și dezinfectarea telefonului se va face având în vedere recomandările producătorilor în ceea ce privește soluțiile potrivite pentru aceste operațiuni.

  1. Virusul nu atacă organismul prin piele

Studiile și cercetările în plan practic au ajuns la concluzia că virusul SARS-CoV-2 nu intră prin piele, nu atacă organismul prin piele.

  1. Transmiterea virusului se face și prin atingerea banilor

Virusul se transmite prin utilizarea monezilor (a banilor din metal) și a bancnotelor (a banilor din hârtie).

De fiecare dată după ce au fost atinși banii primiți de la alte persoane (cel mai frecvent la magazine), pentru a reduce riscul de infecție și de răspândirea virusului 1) evitați să duceți mâna la nas, la, gură și/sau la ochi și 2) spălați mâinile cât mai repede.

 Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița

foto: pixabay

Bibliografie:

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/infectia-cu-noul-coronavirus-intrebari-si-raspunsuri, cu unul dintre cele mai valoroase articole postate pe Internet; www.ecdc.europa.eu ; www.bbc.com ; www.who.int ; www.clinicaltrials.gov ; www.sciencenews.org ; www.nejm.org; www.entuk.org ; www.the-scientist.com ; https://news.sky.com ; www.businessinsider.com.au ; https://ccpp19.org ; http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19 /; https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/video-cat-de-departe-pot-calatori-microbii-stranutul-analizat-cu-o-camera-care-filmeaza-2-000-de-cadre-pe-secunda-1285666); https://www.spitalpneumobaiamare.ro/images/pdf/2017/educatie/igiena_tusei.pdf), https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/coronavirus-covid-19/coronavirus-cat-timp-supravietuieste-covid-19-pe-suprafete-si-in-aer