Publicat: 1 Aprilie, 2019 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
Libertatea din 1 aprilieie 1994

DE LA O ZI LA ALTA
Senatorul Viorel Sălăgean face un apel disperat în ceasul al Xl-lea...

CU TREI SĂPTĂMÂNI ÎNAINTE DE GĂZDUIREA FORUMULUI CRANS-MONTANA, CAPITALA ROMÂNIEI ARATĂ CA O CASĂ PĂRĂSITĂ!

Gropi, gunoaie, cerşetori, dughene - iată ce vor vedea oaspeţii la nivel înalt în Bucureşti dacă nu se trezesc primarii din somnul indiferenţei.

S-a avansat şi o soluţie ceauşistă sută Ia sută:

Apelul la ajutorul altor oraşe, mai bine gospodărite, care să dea o mână de ajutor la curăţenie în "micul Paris" devine tot mai evident

DEZACORDUL DINTRE SENAT Şl CAMERA DEPUTAŢILOR, CARE DETERMINĂ BLOCAJUL PROCESULUI LEGISLATIV

Aleşii naţiunii gândesc mult diferit în majoritatea problemelor, deşi distanţa dintre Omnia şi Dealul Mitropoliei este mai mică de 2 km. Se cântă aria: "cine e mai tare şi mai cu moţ".

După ruşi, americanii!

GENERALUL AMERICAN GEORGE A. JOULWAN
COMANDANTUL SUPREM AL FORŢELOR ALIATE PENTRU EUROPA VA VIZITA ROMÂNIA ÎN PERIOADA 5-7 APRILIE

Vine să afle ce a spus ministrul rus al apărării, generalul Graciov?
LA UNIUNEA ARTIŞTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA,

după o şedinţă antologică, ce ar fi un excepţional document "a la Caragiale", preşedinte al obştei a ieşit învingător, într-o aprigă luptă, graficianul Nicolae Alexi.

Desfăşurarea Adunării generale a evidenţiat că artiştii plastici au avut Uniunea cu cel mai mare număr de securişti!!!

Corespondenţă din Atena de la Mihai RĂDULESCU

APELURI LA UNITATE EUROPEANĂ ÎN CONDIŢII DE... DEZBINARE INTERNĂ

Ziua a doua a vizitei preşedintelui Ion Iliescu în Grecia a debutat sub semnul ideii prezentate de noi în corespondenţa anterioară - integrarea europeană. La etajul 5 al hotelului "Grande Bretagne" - reşedinţa prezidenţială timp de 48 de ore - dl. Iliescu l-a primit pe Theodoros Pangalos care - în calitatea sa de preşedinte al Consiliului de Miniştri al U.E. - a reafirmat sprijinul Greciei "până la admiterea deplină a României în Uniunea Europeană". Să spunem, în încheierea acestui subiect, că apropiata vizită a premierului Papandreu la Washington prezintă, în urma prezentului contact româno- elen, o importanţă deloc de neglijat şi pentru România.
Până la ora 16, şeful statului român a continuat "turul de forţă" început miercuri prin întâlniri contra-cronometru cu reprezentanţii partidelor parlamentare elene, cu cei ai cercurilor de afaceri şi ai sistemului bancar. Este vorba de cealaltă dimensiune majoră a acestei vizite: relaţiile bilaterale. Capitol cotat la superlativ din punct de vedere politic - există un tratat bilateral de prietenie şi colaborare, există o coordonare în ce priveşte abordarea tematicii europene şi regionale - dar încă nu la acelaşi nivel pe coordonata economică. Perspectivele sunt însă mai optimiste: firmele româneşti sunt foarte bine plasate în "cursa" pentru construirea metroului din Salonic. (sigură este oricum construirea unei căi ferate) se preconizează deschiderea unei linii aeriene Bucureşti - Salonic, precum şi facilităţi la obţinerea vizei pentru oamenii de afaceri.

Într-un sfârşit de zi (şi de vizită) mai... calm, preşedintele a vizitat Acropole, după care s-a aflat în mijlocul diaspora române, la recepţia oferită de ambasada noastră din Atena - situată, trebuie s-o spunem, într-o clădire superbă. Domnia sa a făcut aici apel la unitate, exprimându-şi totodată nemulţumirea faţă de dezbinarea internă - cu referiri la atitudinile anumitor forţe politice în cursul recentului "control" al raportorilor Consiliului Europei.

Controversatul om politic rus Vladimir Jirinovski a acordat primul său interviu presei române - în exclusivitate pentru ziarul LIBERTATEA

"NICIODATĂ N-AM SPUS CEVA RĂU LA ADRESA ROMÂNIEI!" - declară liderul Partidului Liberal Democrat rus, adăugând:

"Ceea ce a apărut în mass-media internaţională reprezintă o contrafacere şi este rezultatul manevrelor oculte ale unor neprieteni ai României"

• Am fost dintotdeauna partizanul promovării unor relaţii calme liniştite cu România • Moldova ar trebui să ne unească precum o punte • Afirmaţiile despre România ce mi se atribuie nu au nici o fundamentare - ele sunt "găselniţe" ale unor neprieteni • Sunt gata să accept o invitaţie în ţara dumneavoastră • În relaţia dintre România şi Ungaria orice litigiu teritorial este un anacronism • Elţîneste preocupat de problemele interne, care în prezent îl sufocă.

- Cine sunteţi dv. domnule Vladimir Wolfovici Ji-rinovski?

- Înainte de toate un politician. Sunt preşedintele Partidului Liberal Democrat al Rusiei care a avut succes la alegerile din 12 decembrie 1993. Sunt, printre alţii, unul dintre prietenii ţării dumneavoastră, întrucât am fost dintotdeauna partizanul promovării unor relaţii calme, liniştite cu România. De altfel, i-am mărturisit nu odată ambasadorului României la Moscova (este vorba de fostul ambasador român din capitala Federaţiei ruse n.n.) că dorim să reglementăm toate raporturile noastre. Întotdeauna i-am apreciat pe români care sunt un popor ortodox, creştin, pravoslavnic, vecinii noştri de veacuri. Împreună am traversat o întreagă istorie, iată de ce consider că este posibil să găsim o formulă de cooperare menită să ne mulţumească pe toţi, pe români, pe moldoveni şi pe ruşi... 

- Totuşi, în actuala conjunctură politico-economică internaţională mulţi dintre politicienii Rusiei privesc tot mai insistent dincolo de Oceanul Atlantic...

-  Îmi amintiţi de o conduită inadmisibilă. Nu avem absolut nici o dorinţă, nici o perspectivă să ne adresăm Occidentului. Este, repet, absolut exclus. Împreună cu prietenii noştri din România si Moldova putem ajunge la identificarea unei soluţii în rezolvarea problemelor care temporar ne despart, astfel încât să fim cu toţii mulţumiţi. Liniştea şi prietenia între popoarele noastre sunt indispensabile progresului viitor. Noi (Federaţia rusă n.n.) avem probleme la sud şi tocmai din această cauză ne pronunţăm pentru ca în relaţiile dintre Rusia şi România să nu mai apară nici un fel de fricţiuni. Problema Moldovei nu trebuie să fie un motiv al accentuării diferendelor dintre noi, în sensul voit de unii duşmani comuni al deteriorării relaţiilor dintre noi. Dimpotrivă, Moldova ar trebui să ne lege, să ne unească precum o punte... Iată de ce este necesar să identificăm cât mai rapid o variantă care să ne satisfacă în totalitate. Vedeţi dv., există anumite centre de putere

Iulia TALVESCU (Continuare în pag. VII)