Publicat: 18 August, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994
Libertatea din 18 august 1994

 

Afaceri dubioase cu vize pentru Canada
 
TANDEMUL FURIŞ
 
STOARCE BANI DE LA CREDULI

Un loc de muncă în străinătate constituie, în condiţiile actuale, o tentaţie pentru mulţi tineri cu o situaţie materială precară. Atraşi de perspectiva unui salariu în valută, majoritatea dintre ei cad în plasa întinsă de escroci abili, care le iau banii agonisiţi cu greu, oferindu-le în schimb chitanţe şi promisiuni fără acoperire.
Pe data de 11 ianuarie 1994, la rubrica de "Mică publicitate" a unui cotidian, a apărut un anunţ prin care se promitea facilitarea obţinerii de paşapoarte "World Service DC" pentru emigrare în Canada via Austria. Textul era urmat de un număr de telefon. Bineînţeles că mulţi tineri, atât din Bucureşti cât şi din provincie, au dat curs acestei oferte tentante. Cu toţii au fost invitaţi la sediul firmei SC "Super" SRL, unde i-a întâmpinat patroana Angela Furiş (43 ani), împreună cu fiul său, Theodor Bogdan Stancu (22 ani), student al Universităţii Spiru Haret; Bucureşti. Cei doi le-au arătat celor interesaţi prospecte ale unei firme numite World Service Authority, cu sediul în Washington DC, precum şi copii după faxuri primite de la firma respectivă, pretinzând că sunt reprezentanţii acesteia în România. Ei susţineau că, în termen de două-trei săptămâni, le pot procura clienţilor lor paşapoarte cu ajutorul cărora vor putea intra fără viză în 139 de ţări.  Acest act, care urma să deschidă ca prin farmec orice graniţă, costa doar 500-1000 dolari. Ameţiţi de perspectiva apropiatei plecări, clienţii nu s-au mai gândit să verifice dacă patroana firmei are autorizaţie sau vreun alt act care să-i certifice seriozitatea. Au plătit, au depus o cerere şi o fotocopie după buletinul de identitate, au primit o chitanţă şi... au început pregătirile pentru marea călătorie. Mare le-a fost însă mirarea când, telefonând la numărul cunoscut, au constatat că "reprezentanţii" firmei americane dispăruseră fără urmă. La scurt timp, la Secţia 10 Poliţie au început să se adune reclamaţiile celor păgubiţi, tineri cu profesii diferite, printre care un sculptor în marmură, o coafeză, un inginer, un marinar... Între timp, firma Angelei Furiş îşi schimbase sediul şi numele, dar nu şi profilul. Cum s-au reprofilat cei doi escroci, de la tranzacţii imobiliare oneroase, la afaceri dubioase cu vize,

Citiţi în pag. a VIII-a.
 
Anca DAVID

 
O crimă "anchetată" după 2000 de ani
 
ISUS A FOST UCIS CU PIETRE?

Şi nu de români, ci de către evrei
 
Hristos n-ar fi fost răstignit pe cruce, ci ar fi fost ucis de mulţime prin lapidare - afirmă teologul britanic Inock Powel, un erudit recunoscut, fost membru al cabinetului de la Londra acum în vârstă de 82 de ani. El a ajuns la această concluzie - care ar putea zdruncina din temelii cultura creştină, veche de aproape două mii de ani - pe baza studierii unei vechi Evanghelii după Matei, în limba greacă.
 
Profesor de greacă veche de la vârsta de 25 de ani. Inock Powel şi-a prezentat punctul său de vedere în prefaţa unei noi traduceri a Evangheliei după Matei. După cum relatează agenţia ITAR-TASS, cercetările făcute de teologul englez l-au dus la concluzia că "Isus Hristos a fost condamnat de administraţia evreiască pentru hulirea Iui Dumnezeu, întrucât s-a declarat fiul lui Dumnezeu, el fiind lapidat de mulţime".
 
Reprezentanţii bisericii anglicane şi majoritatea experţilor în materie resping concluziile lui Inock Powel. Este interesant, remarcă ITAR TASS, că ipoteza teologului britanic se mulează până la suprapunere cu teza din Cartea Sfântă iudaică (Talmudul), care afirmă şi ea că Isus Hristos nu a fost condamnat de romani ci a fost ucis cu pietre o mulţime de evrei.
 
ÎN ATENŢIA CELOR CARE CĂLĂTORESC ÎN UNGARIA
 
În Republica Ungară a intrat recent în vigoare noua lege privind intrarea, şederea şi imigrarea străinilor, care prevede ca persoanele care "intră în această ţară să prezinte fie mijloace de plată în valoare de 1 000 de forinţi sau echivalentul acestei sume în valută convertibilă, fie documente care să ateste plata anticipată a serviciilor turistice ori existenta mijloacelor de întreţinere pe perioada şederii.
 
Conform noii legi, împotriva persoanelor care încalcă normele privind intrarea şi şederea străinilor şi îndeosebi a celor care se angajează în muncă sau desfăşoară activităţi lucrative fără aprobarea legală a autorităţilor ungare se aplică sancţiuni severe, cum ar fi interzicerea intrării şi şederii sau expulzarea şi reţinerea. De asemenea, autorităţile de politie şi de grăniceri pot dispune, ca măsură de limitare a libertăţii personale, internarea în anumite centre a străinilor care nu posedă documente de identitate sau care nu pot să justifice caracterul legal al şederii în Ungaria.

 

Exclusiv

Dl SERGIU CUNESCU, preşedintele P.S.D.R.

"C.D.R. VA TREBUI SĂ ADOPTE UN PROTOCOL ÎN CONFORMIATE CU LEGEA COALIŢIILOR"

DI Sergiu Cunescu a avut "o ie­şire" spectaculoasă, demonstrând tuturor acelora care au ignorat for­ţa politică a unul "partid de buzu­nar", că principiul şi respectarea spiritului democratic depind de ca­litatea oamenilor şi nu atât de nu­mărul lor. Precizări — în pag. a III-a.

DI Sergiu Cunescu, preşedintele PSDR consideră că a găsit "cheia" redresării


 

Nouă lovitură de teatru în cinematografie

SERGIU NICOLAESCU... "SUSPENDAT" DIN FUNCŢIA DE DIRECTOR DE STUDIO

După "eliberarea" din func­ţia de director de studio a domnului Mircea Daneliuc, seria mişcărilor forţate de personal din cinematografie a cunoscut, ieri, o fază şi mai spectaculoasă: domnul Sergiu Nicplaescu a fost suspendat din funcţia sa de director al Studioului nr. 2 "Cierom". Măsura directorulul general al „Cinerom", dl Dinu Tănase, a fost. se pare, precipitată de inter­venţia Inspectoratului Ge­neral al Poliţiei care a so­licitat verificarea legalităţii vânzării în străinătate, de către firma CINE-TV (SRL aflat în proprietatea senato­rului Sergiu Nicolaescu a unei copii după filmul "Co­lumna".  "Având în vedere că în prezent — se spune în de­cizie — organele de poliţie fac cercetări (...), dosarul fi­ind înaintat Procurorului General al României conform adresei din 16 august 1994 a Direcţiei de Combatere a Criminalităţii economico-financiare din Direcţia Ge­nerală a Poliţiei Judiciare", directorul general al Regiei "Cinerom" a decis ca pe perioada acestor cercetări domnul Nicolaescu să fie trecut în funcţia de produ­cător delegat, în cadrul ace­luiaşi studio fiind înlocuit la conducerea acestuia de doamna Georgeta Vâlcu

Amănunte în numărul nostru de mâine.

T. CARANFL

Foto: Gabriel MIRON

 


Pensionarii României chemaţi în sprijin de dl Coşea
UTECIŞTII NAŢIONALIZĂRII - PORTDRAPELUL PRIVATIZĂRII!

 

Tag-uri Nume: