Publicat: 8 Februarie, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990?

ÎNTREBĂM

S-au stabilit cauzele accidentului aviatic?

În data de 5 ianuarie, Rompres a făcut cunoscută următoarea informaţie: "În legătură cu avionul de transport AN 24, care s-a prăbuşit la 28 decembrie 1889, pe ruta Bucureşti - Belgrad, de la autorităţile aeronautice ni se face precizarea că nu condiţiile atmosferice au constituit cauza catastrofei. În prezent, o comisie special desemnată continuă cercetările pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului. Concluziile anchetei vor fi date publicităţii".

A trecut de atunci mai mult de o lună. Au fost obţinute aceste concluzii? Care sînt?

Cu aceste două întrebări ne-am adresat - la sugestia cititorilor noştri - Departamentului Aviaţiei Civile, unde l-am contactat pe domnul general-maior Horia Opruţă, adjunct al şefului departamentului:

- Accidentul tragic petrecut la 23 decembrie, în care şi-au pierdut viaţa membri ai echipajului şi un cetăţean olandez, s-a petrecut în condiţii care nu au fost încă elucidate. În scopul asigurării unei cercetări obiective şi pentru a înlătura unele suspiciuni - exprimate de către membri ai familiilor celor dispăruţi - au fost invitaţi trei specialişti sovietici care, împreună cu specialiştii noştri, analizează cu maximă atenţie toate elementele care ar fi putut determina cauzele acestui accident pe care dorim să le facem cunoscute opiniei publice în cel mai scurt timp.

A. OCTAVIAN


Pag. 1-a


FSN, PNL, PNŢ, PSD, ME
Caricatură de ANDO

 

Dintre sute de... catarge

- REVOLUŢIA ascultată prin staţie -

Degringolada represiunii amplelor demonstraţii populare împotriva sîngeroasei dictaturi a clanului ceauşist se face tot mai clar simţită în comunicaţiile pe unde ultrascurte dintre observatorii scenei acestei confruntări unice în istoria poporului nostru. Este vineri, 22 decembrie, în jurul orei 10, şi marile grupuri pornite din toate colţurile oraşului fac joncţiunea într-un adevărat fluviu uman pe bulevardele centrale, unde amplasamentele forţelor de ordine sînt făcute, treptat, inoperante...

O.A.

- Amănunte, în pag. a IX-a -

Dintre sute de... catarge

- REVOLUŢIA ascultată prin staţie -

- Da. S-a folosit ultima dată foc de avertisment Ia Rosetti si acum 10 minute in zonă la Oneşti.

- Să fie informaţi si tovarăşii de la MAN. Nu se foloseşte armamentul sub nici o formă.

- Lui 550 puteţi să-i raportaţi o problemă?

- Este într-o şedinţă. Spuneţi.

- Mergeţi dv. şi raportaţi-i că am retras 3 grupe de la pionul Popa, care asigura b-dul Republicii, pentru că nu mai avea rost pentru că erau încercuiţi, 3 grupe, deci. Eu i-am adus aici spre sediu. Ori toţi... ori una aici şi două la Minister.

- Sînt 422 (şef stat major Ph) de la Crişul. La intrarea B.

- Se duc pe platou la noi la sediu şi încă o dată se cere, nici cei de la sedii nu trag focuri pentru avertisment.

- Să se ia măsuri.

- 422 de la Crişul (şef stat major pompieri Ph) sînt 421 de la Manşonul (colt). Vedeţi că acolo unde vă aflaţi v-am mai trimis şi eu 3 pioni - Stanciu, Ristea şi Popa. Trebuie să sosească la dv.

- Cele 3 grupe de la pionul Popa, care au fost retrase, să ocupe poziţie pe platou şi sub nici o formă comanda noastră ordonă să nu se folosească armamentul la sedii, pentru avertizare.

USLA - Tridentul 155.

- Comunicaţi 155.

- Ce mai ai?

- Tancurile sînt oprite în faţa Ministerului Agriculturii. Piaţa este plină de mulţime. Probabil 1000.

- Coloana de la IMGB a depăşit Apărătorii Patriei şi se îndreaptă spre Piaţa Sudului, unde coloane există deja şi blochează toată intersecţia acolo.

- Bucur! pentru 602 (echipaj).

- Ascult.

- O coloană de 3500 de persoane se îndreaptă spre sediul primăriei sect. 6. Sint Ia 50 m de sediul clădirii.

IMB - Nu se înţelege.

- Cunoaşteţi poziţia lui 550 şi 501?

- Da, este în camera alăturată.

- Cer urgent 4351 (telefon) la Agatul.

USLA - Tridentul, sînt Catargul 6. La intrarea înspre Rosetti s-au aruncat fiţuici între manifestanţi.

- Repetă, repetă.

IMB - Agatul, unde se trage?

- Nu cunoaştem. Se trage undeva?

USLA - 155, sînt Catargul 6. Mulţimea din Piaţa Unirii se regrupează şi vor să plece spre Piaţa Romană. Aproximativ 4-5 sute persoane. De asemenea, vin dinspre Piaţa Unirii două grupuri. Un grup... 4-5 sute persoane, un alt grup Piaţa 1848 de 3-4 sute persoane se îndreaptă pe b-dul Magheru spre Piaţa Romană.

- 159, 153 (of. USLA).

- 159/2 îţi face apel 153. Sînt Tridentul.

- Un grup de aproximativ 100 de persoane se îndreaptă de Ia Piaţa Universităţii, pe Magheru, spre Romană.

IMB - 550. Nu mai aveţi legătura cu 550?

- Ce mai e?

- Spre Piaţa Rosetti, tancurile sînt încă în faţa Ministerului Agriculturii. O parte dintre militari s-au retras în porţiunea verde dinspre Colţea. Dinspre Piaţa Unirii grupuri, grupuri. Unii vin, alţii pleacă. La fel pe b-dul Magheru, iar mulţime, probabil 1000-2000 în faţa trupelor noastre la restaurant Bulevard.

- Dar armata nu acţionează? Ce face?

- Au fost încercuite, iar armata este deoparte acolo, nu acţionează. Tancurile sînt încercuite de manifestanţi, cu manifestanţi pe ele.

- 550. Agatul.

- Comunicaţi.

- Cunoaşteţi poziţia lui 550?

- Aţi avut întreruperi.

- Cunoaşteţi poziţia Iui 550 (şeful miliţiei Capitalei) şi 501 (şeful Inspectoratului)?

USLA - 159/2, 153.

- 159/2 sînt Tridentul. Vă face apel 153.

- Sînt Catargul 6. O parte din mulţime a mers din nou... se află... (întreruperi) un alt grup se află în faţa Muzeului de Istorie (dialoguri suprapuse).

- 153, sînt 159/2 comunicaţi.

- ...152, mă asculţi. Pionul Liteanu... acolo pe bulevard cu 30 de luptători şi te pui Ia dispoziţia tovarăşului general Vlad.

- Am înţeles.

- Să ştii, pe C l-am retras cu o parte din forţe ca să avem posibilitate de aici să executăm ce ni se ordonă.

- Am înţeles. Pînă în momentul de faţă 51 (Tudor Postelnicu) nu a ieşit ca să iau legătura cu dînsul.
-va urma -


Pag. a 2-a

MÎlNE

O VESTE BUNĂ, primită de la Ministerul Telecomunicaţiilor: mîine şi poimîine se vor efectua probe experimentale pentru programul II al Televiziunii Române Libere. În Bucureşti, acesta va putea fi recepţionat pe canalul 2, în Braşov pe canalul 34, în Piteşti pe canalul 9, iar în Sinaia pe canalul 12.

IERl    

AFLĂM CĂ, după ce a depăşit considerabil planul anual de declaraţii şi interviuri, proaspătul ministru al turismului, domnul Lupoi, a demisionat în urma unei neînţelegeri în legătură cu destinaţia COŞ-ului (fosta Casă a Oamenilor de Ştiinţă, propusă să devină Cazinou).

NOI ŞI STRADA O relaxare care ne costă!

Am plătit un mult prea mare tribut de vieţi şi suferinţă în zilele de foc ale Revoluţiei. Cu preţul lor am obţinut Libertatea.

Dar, ne întrebăm, dacă această libertate poate fi folosită la modul inconştient şi condamnabil în care o înţeleg unii concetăţeni de-ai noştri? Nu este absurd, intolerabil ca sub ochii noştri alţi şi alţi oameni să-şi piardă viaţa sau să rămînă infirmi doar pentru că nu sîntem în stare să accedem la un comportament rutier civilizat? Ba este. Şi, iată, aproape zilnic sîntem martorii unor asemenea întîm-plări. E drept, mulţi, foarte mulţi pietoni circulă neregulamentar, prin carosabil, sau traversează aiurea. Ce ne facem însă cu cei care circulă corect şi tocmai în această situaţie cad victime iresponsabilităţii unora dintre cei aflaţi la volan. Hristu Popa, tehnician la întreprinderea de Ţevi Republica, cu autoturismul 10-B-6040 a surprins, în ziua de 5 februarie, pe o trecere de pietoni de pe bd. Marelui Stadion, pe llie Nicolae, pe care l-a accidentat grav! In aceeaşi zi, cîteva ore mai tîrziu Ion Bădică, electrician la F.R.B., cu autoturismul 3-B-3236, pe bd. Lucreţiu Pătrăşcanu a accidentat grav pe Gavril Fandarag, soldat, tot pe o trecere de pietoni. In urma impactului, victima a fost proiectată pe sensul opus, moment in care a fost călcată de un alt autoturism, 13-B-3410, condus de Dana Duroiu! Victima a fost internată, în stare gravă, la Spitalul Militar.

Se pare că relaxarea intervenită in supravegherea traficului rutier a fost greşit înţeleasă de unii şoferi şi este trist faptul că ajungem, inevitabil la concluzia că un sistem mai rigid părea să fie mai eficient. Nerenunţînd la convingerea că putem să adăugăm necesarele accente de civilizaţie circulaţiei automobilistice, credem că este necesar ca Poliţia Rutieră să-şi facă simţită prezenţa şi acţiunea într-o măsură mai mare, tocmai în scopul evitării situaţiilor în care cîţiva indivizi lipsiţi de responsabilitate pot să transforme strada într-un nou izvor de suferinţe.

Octavian ANDRONIC

P.S. Vom reveni în ziarul de mîine cu un fotoreportaj amplu pe această temă.


Pag. a 3-a


Pag. a 4-a

Primim Ia LlBERTATEA

Scrisoare din China

Stimate domnule redactor-şef,

Lucrăm în China, la Ambasada ţării noastre, la depărtare mare de casă. Cu ajutorul echipajelor TAROM am primit si noi presa română liberă. Este adevărat, cu multă  întîrziere, dar cu mare bucurie.

Cele cîteva ziare ajunse aici, trec din mînă în mînă şi sînt literalmente sorbite, cuvînt cu cuvînt. Am făcut si noi tot ce ne-a dictat conştiinţa patriotică de a susţine noua ordine liberă şi democratică a tării, instaurată după răsturnarea dictaturii, prin acţiuni întreprinse faţă de ţara gazdă şi pentru toţi românii care au fost aici în zilele de luptă ale revoluţiei populare.

Am fost înţeleşi şi China, prin Preşedintele Republicii si Premierul Consiliului de Stat a fost printre primele ţări care au salutat şi recunoscut voinţa poporului român şi noua conducere a ţării, reprezentată de către Frontul Salvării Naţionale.

În aceste condiţii, ca unii care lucrăm în China, acţionînd pentru susţinerea intereselor dezvoltării relaţiilor României, cu această mare ţară, în continuare, am fost surprinşi şi afectaţi de preluarea în paginile ziarului "Libertatea" din 8 ianuarie a.c. a afirmaţiilor doamnei Pemma, menite să aducă efectiv un deserviciu relaţiilor dintre cele două ţări 

- "paza de pe străzile capitalei chineze s-a dublat, ca urmare a evenimentelor din România";

- "studenţii din Beijing au făcut demonstraţie, ca urmare a evenimentelor din România";

- "Presa chineză nu a reflectat pe larg evenirnentele din România", sînt inexacte şi tendenţioase, menite să irite partea chineză şi să afecteze bunele relaţii cu aceasta.

Vă informăm că partea chineză a relatat în presă, în pagina 1, în toate ziarele, evenimentele din tara noastră.

În primele două zile, formulările au fost mai puţin clare, după care, în continuare - avînd loc recunoaşterea mişcării populare şi conducerii noi a ţării noastre de către Frontul Salvării Naţionale - toate organele de presă au prezentat pozitiv evenimentele din ţara noastră, judecarea şi executarea lui Nicolae şi Elena Ceauşescu şi toate celelalte măsuri luate.

Din păcate, doamna Pemma face, în continuare, afirmaţii inexacte si cu privire la activitatea celor din Ambasada României la Beijing, fată de delegaţii care au fost aici în perioada marilor evenimente din ţară. Trebuie să vă informăm că în toată perioada respectivă, zilnic, la orele 7,30 dimineaţa, colonia română lua parte la prezentarea de către ambasador a evenimentelor din tară, petrecute în ultimele 24 de ore, pe baza informărilor primite de la M.A.E. şi a ştirilor colectate de la posturile de radio, în cursul nopţii. Am ţinut la dispozitia delegaţilor un aparat de radio special, prin care se urmăreau buletinele de ştiri din România. În dimineaţa zilei în care s-a primit "Proclamaţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale", s-a ţinut un miting cu toţi membrii coloniei române. Ţoţi membrii coloniei române au votat şi apoi au semnat, în unanimitate, o adeziune faţă de Frontul Salvării Naţionale.
Doamna Ioana Pemrna a semnat şi ea, a 40-a, declaraţia de adeziune respectivă. În aceste condiţii se pune întrebarea: de ce s-a grăbit doamna Pemma să vină la redacţie şi să ofere aceste informaţii inexacte? Se pare că a avut motive şi de familie şi de serviciu, în noua situaţie creată în ţară. Informaţiile deţinute de noi, neputîndu-le verifica, nu ne putem permite să le prezentăm, spre a nu cădea şi noi în păcatul doamnei Pemma. Deşi aceste lucruri poate par mici, în raport cu treburile mari ale ţării, în etapa actuală, pentru munca noastră, vă rugăm să aveţi în vedere că au mare importanţă.

Vă mulţumim, cu multă stimă,

Ambasador, ANGELO MICULESCU
Beijing, 22 ianuarie 1990