Publicat: 1 Martie, 2019 - 00:00
Care erau subiectele zilei în urmă cu un sfert de secol, în 1994?
DE LA O ZI LA ALTA
 
STAREA DE RĂZBOI ÎN BOSNIA!
 
După 45 de ani, în care n-a tras un cartuş, N.A.T.O. plonjează în plin conflict:
AVIAŢIA NORD-ATLANTICĂ A DOBORÂT PATRU APARATE SÂRBEŞTI!
STRANIU, NIMENI NU RECLAMA PIERDERILE!
 
Nici armata iugoslavă şi nici trupele sârbilor bosniaci nu-şi revendică cele 4 aparate pierdute! VA FI ACESTA SEMNALUL ESCALADĂRII ŞI GENERALIZĂRII CONFLICTULUI - PÂNĂ ACUM DOAR ETNICO-RELIGIOS - DIN BOSNIA? ORICUM, DATA DE 28 FEBRUARIE VA RĂMÂNE ÎN ISTORIE CA DEBUTUL OPERAŢIONAL AL N.A.T.O.
 
CONSILIUL EUROPEI E SATISFĂCUT DE MODUL DE DESFĂŞURARE A ALEGERILOR DIN BASARABIA
 
Adrian Păunescu, deşi şicanat, n-a făcut obiecţii.
După arestarea lui Călin Marinescu, fost secretar de stat, ieri a avut loc o altă "premieră":
 
SUSPENDAREA DIN FUNCŢIE A ŞEFULUI DEPARTAMENTULUI LEMNULUI, NICOLAE MARIN, PÂNĂ LA DEFINITIVAREA ANCHETEI "RELAXA"
 
Un proverb spune că o nenorocire nu vine niciodată singură: după ce şi-a rupt picioarele sărind din căruţă, este posibil ca dl N. M. să-şi rupă şi gâtul sărind din mersul guvernului...
 
- De data aceasta fără ortacii săi... 
 
MIRON COSMA S-A PREZENTAT LA PARCHETUL GENERAL
 
Primind mandat de aducere (fără însoţitor), Miron Cosma s-a prezentat, ieri, la Parchetul General pentru a da relaţii în legătură cu circumstanţele mineriadei din septembrie 1991.
 
"PETRE ROMAN ESTE VINOVAT DE VENIREA MINERILOR" - A DECLARAT ORTACUL-ŞEF.
 

Deşi republican convins...
 
OLIVIU GHERMAN A FOST PRIMIT DE ÎMPĂRATUL JAPONIEI, PE CARE L-A INVITAT SĂ VIZITEZE ROMÂNIA
 
Cu Mihai (şi cu regina Ana) n-a făcut acest gest...
 
"Piraterie" sindicală pe U.I.F.!
Aseară, "în direct şi la o oră de vârf", de la 20,02 la 20,05, pe ecranul programului 1, în timpul transmiterii unui reportaj oficial de la vizita preşedintelui Maltei, a apărut un anunţ al Federaţiei Sindicatelor din Telecomunicaţii care informa despre motivele grevei (neplata unor datorii şi refuzul de a se privatiza programul 2). Metoda de protest folosită reprezintă o premieră naţională şi un procedeu demn de atenţie din partea altor formaţiuni sindicale.
 
Asemeni lui Topârceanu, românul păţit se întreabă:
"PRIMĂVARA ASTA, OARE, NU-I DECÂT O COPIE?"
 
 

Glorioasa aniversare a Partidului Liber-Schimbist

 
- patru ani de lupte şi victorii -
 
La 1 martie 1994, Partidul Liber-Schimbist sărbătoreşte 4 ani de existenţă legală. înregistrarea sa la Tribunalul Municipiului Bucureşti a fost precedată, în februarie '90 de o serie de întruniri conspirative, ţinute în podul unei case din Bucureşti (strada Transilvaniei nr. 12). Cursul scurt de istorie a partidului, aflat într-o fază avansată a redactării, consemnează pe larg aceste împrejurări, ca şi evenimentele petrecute ulterior.Intâmpinat de unii cu nedumerire sau suspiciune, iar de alţii cu încruntări de sprâncene, năzdrăvanul partid a obţinut, în cei patru ani de activitate, câteva performanţe absolut remarcabile. A izbutit să intre în Parlament şi să-şi spună cuvântul dezgheţat şi energic, respectând fără abateri logica şi sintaxa. Dispune de asemenea de reprezentanţi valoroşi în consiliile locale şi judeţene şi de un primar în judeţul Sălaj. A reuşit să-şi creeze un grup parlamentar propriu, prin adoptarea ca membri de onoare a tuturor aleşilor naţiunii care şi-au schimbat pe parcurs apartenenţa politică.
 
La încheierea primei legislaturi, prin afluxul continua de noi membri, grupul parlamentar liber-schimbist şi pluripartit devenise cel mai numeros din sânul Camerei Deputaţilor!
O parte din componenţii săi se regăsesc buni-teferi în noua legislatură, ca urmare a faptului că au agonisit un al doilea mandat. Acestor vechi aderenţi ai grupului li s-a adăugat, între timp, o aripă jună, legitimată prin decizia Curţii Constituţionale din 8 'iulie 1993 şi consolidată prin migraţiile recente ale altor deputaţi şi senatori. Continuitatea prezenţei în Parlament a liber-schimbiştilor apare cu atât mai notabilă cu cât alte partide superior sponsorizate, au rămas frumuşel pe dinafară, izbindu-se cu fruntea, de fatalul prag de 3%.
La Congresul de constituire din 8 aprilie 1990, Partidul Liber-Schimbist declara: "Dacă vom izbuti să introducem în viaţa politică a ţării o fărâmă de zâmbet, de cordialitate şi înţelegere, înseamnă că nu ne-am născut degeaba". Fidelitatea fată de acest angajament reprezintă principalul merit al mişcării Iiber-schimbiste si baza, care va să zică, a succeselor ei viitoare! Muzica atacă marşul cu mult brio. Urale tunătoare. Şampania curge-n valuri. Toată Iumea se sărută, gravitând în jurul statuii lui Caragiale. Cortina cade pe gânduri. Asta nu-i cea din urmă Cameră!
 
Ştefan CAZIMIR