Publicat: 10 Februarie, 2020 - 00:00
Share
Care erau subiectele zilei în urmă cu trei decenii, în 1990?

IERI

Televiziunea Română liberă (liberă şi de... director, pare-se) ne-a oferit aseară o varianţă contemporană - revăzută şi adăugită -a "Scrisorii pierdute". N-am reţinut cine a semnat... regia!

AZI

DICŢIONAR CONTEMPORAN. Prin"abolirea" termenilor ceauşişti, locurile rămase vacante în vocabular sînt disputate de noţiuni ca: oameni de bine, consens, manipulare, marginalizare, destabilizare etc. Înnoirea continuă.


Pag. 1-a


 

O acuzaţie "pe jumătate nedreaptă!"

Din decretul publicat de "Adevărul" de ieri, aflăm că: "Pentru neîndeplinirea unor sarcini, depăşirea mandatului încredinţat şi folosirea unor metode abuzive in conducerea Ministerului Turismului, Consiliul Frontului Salvării Naţionale decretează:

Articol unic. — "Mihai Lupoi se destituie din funcţia de ministru al turismului".

Tot ieri, din "România Liberă", aflăm o versiune niţel diferită a reîntoarcerii în viaţa civilă a domnului Lupoi. Ea aparţine chiar domnului Lupoi, care, intervievat de colegul nostru Anton Uncu, spune: "Am fost demis pentru că nu pot accepta nici sistemul de lucru, nici limbajul care se practică în momentul de faţă în Consiliul de miniştri". Aşa stînd lucrurile, ne întrebăm pe bună dreptate dacă nu ar fi fost mai normal ca ministrul turismului să-şi dea singur demisia, în loc să aştepte a fi demis. Se pare că primul ministru i-a reproşat că se plimbă prin Europa şi face declaraţii politice în loc să se ocupe de organizarea ministerului, acuzaţie pe care ex-ministrul o consideră... pe jumătate nedreaptă! Dar cum jumătăţi de demisii nu se practică, iată-ne în situaţia de a avea o primă "gaură" în lista de membri ai guvernului, recent publicată de buletinul editat de biroul său de presă.

Dincolo de disputa în cauză, ne permitem să apreciem că spre a se putea evita astfel de situaţii, numirile în aceste extrem de importante funcţii ar trebui bine şi serios cîn-tărite. Pentru că, dacă informaţiile pe care le avem sînt exacte, experienţa domnului Lupoi în materie de turism se reducea la aceea a unui simplu ghid. Ceea ce reprezenta o pregătire mai puţin de... jumătate din cea necesară!

A. OCTAVIAN


​Pag. a 2-a

DINTRE SUTE DE... CATARGE!

- Revoluţia ascultată prin staţie -

— Nu pot, momentan nu pot!

— "Dragomirescu şi Petrache, cu tot efectivul la 700.

— Sînt 585.

— Cu toate efectivele depăşite, fă tot posibilul să ajungi la platou.

— 550 sînt 551.

— Cu toate efectivele depăşite să vii pe platou.

IMB — 558 (dispecerat), 585 (şef serv. Pază). Fă un apel la 533 (locţiit. şef serv. pază) la pionul Despa, dacă au fost depăşiţi să se retragă la 556.

— Agatul, pentru 560.

— Da.    

— Masare de populaţie multă aici ne platoul ăsta, în faţă la magazinul Unirea, unde e blocajul cu blindate. Au înconjurat blindatele şi stau acolo şi comentează.

— 556/4, pentru 672 (post miliţie).

— Recepţionat Orelul, am şi luat măsuri.

— Retrageţi oamenii Ia sediu.

USLA - Tridentul, sînt Catargul 5. În zona magazinului Adam în curs de regrupare.

USLA — Catargul 5. Pe Calea Victoriei, la Continental, se strigă puternic.

— Tridentul, sînt Catargul 6, în coloana de manifestanţi de pe Magheru s-a făcut un culoar liber de aproximativ lat de 4—3 m. Deci forţele stau de o 

parte şi de alta a acestui culoar.

- 578, aţi recepţionat mesajul lui 550?

— 578, 8902 (schimbat canalul de lucru) pentru 551.

— 595.    

— Da.

— Grijă la efective şi ce au fost depăşite se retrag la sediu. 

— Circulaţia lasă-i acolo.

— 531, circulaţia lăsă-i să-şi facă datoria.

- Da.

— 551 cu efectivele în teren.

USLA — Catargul 4, sînt Catargul 5.

— Tridentul, sînt Catargul 6. Manifestanţii trec de restaurant. Forţele noastre se retrag, iar manifestanţii continuă deplasarea în fugă pe bulevard.

— Da, am înţeles.

— Ostaşii l-au abandonat.

USLA — Catargul 6

—  Capul coloanei a ajuns la Oneşti... se împreună cu cei care vin dinspre Romană. S-a făcut joncţiunea. De asemenea, dinspre G.C. Deja vin grupuri mari de manifestanţi.

— Catargul 6 — Două sau trei maşini cu militari în termen sînt în

conjuraţi pe Magheru de către manifestanţi, în apropiere de Oneşti. Pe transportor văd manifestanţi care s-au urcat.

— Catargul 6 — Cele 4 tancuri s-au oprit acum în Piaţa Universităţii şi se pare că o iau spre Magheru, dar deasupra sînt numai manifestanţi. Nu-mi dau seama cine conduce aceste tancuri. Tancurile au pornit din nou şi intră pe Magheru.

USLA — Tridentul, sînt Catargul 3 de la Bucureşti.

— Comunicaţi.

— Plutonul nostru a retras de la Intersecţia Cofetăria Bucureşti şi se strigă HUO, lozinci.

— Recepţionat.

— Sînt Catargul 6, mă auziţi?

— Vă auzim.

— Vin dinspre Piaţa Unirii spre Piaţa Universităţii.
— Sînt Catargul 3. În capătul căii Victoriei, dinspre Piaţa Victoriei, -se vede - o coloană mare de manifestanţi care se apropie către Piaţa Palatului. Forţele din zonă s-au retras.

— Au un cearşaf mare pe care nu văd ce scrie.

— Tridentul, sînt Catargul 8. Pe bulevard s-au format 3 grupări mari. Una Ia Oneşti, a doua Ia Bulevard care deja publicul intră pe strădută şi una la magazinul Elegant.

— Tridentul, Catargul 3. Pe Calea Victoriei vin mii de oameni.

— Da, vă recepţionez.

— Manifestanţii cu pancarte se apropie de la CSP spre Piaţa Palatului.

— Sînt o mulţime mare de tot. Pătrunde pe la CID în faţa C.C.

- Recepţionat.


Pag. a 3-a


Pag. a 4-a

Antologie satirică 

Din creaţia marelui grafician Eugen Mihăescu vă vom prezenta cîteva dintre desenele care l-au iritat în cea mai mare măsură pe dictator. Atît de tare încît la un moment dat a dat ordinul ca apariţia acestora pe prima pagină a " Universului" editat de Aristide Buhoiu la New York să fie oprită cu orice preţ. Din fericire acest lucru a devenit inoperant odată cu Revoluţia, care ni l-a readus si pe Eugen Mihăescu în paginile presei româneşti (a).


Eugen Mihăescu


Supliment 1

Să privim lucrurile şi cu puţin umor! 

Modul în care călătorim cotidian este o chestiune de cea mai mare gravitate. Dar, ne învaţă capete înţelepte din istoria culturii, umorul este doar cealaltă faţă a gravităţii. Drept care vă propunem aceste trei instantanee grafice în temă.

 


Supliment 2